Το μυστήριο με το νέο κύμα COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία βαθαίνει

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφόσον αποκλείστηκε ο νούμερο ένα ύποπτος – τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

της Naomi Xu Elegant

Το μυστηριώδες νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Νέα Ζηλανδία δεν προήλθε από αποστολές κατεψυγμένων τροφίμων, ανέφερε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Φαίνεται σαφές πλέον από την έρευνα ότι αποκλείεται το συγκεκριμένο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Ashley Bloomfield, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, αλλά είπε ότι μια πλήρης έκθεση σχετικά με αυτήν θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι αποστολές κατεψυγμένων τροφίμων ήταν ο κύριος ύποπτος στην έρευνα της Νέας Ζηλανδίας. Ένα από τα μολυσμένα άτομα εργαζόταν σε ψυκτική μονάδα αποθήκευσης και ο ιός έχει αποδειχθεί ότι επιβιώνει σε ψυχρότερα περιβάλλοντα – όπως ψυκτικές γραμμές τροφοδοσίας – για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η απόρριψη αυτού του παράγοντα ως αιτία έναρξης του νέου κύματος κρουσμάτων αφήνει ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με την προέλευση της επιδημίας, η οποία διέκοψε μια περίοδο 102 ημερών χωρίς τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία.

Οι αρχές δημόσιας υγείας στη Νέα Ζηλανδία εξακολουθούν να διερευνούν το ξέσπασμα, το οποίο ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου όταν τέσσερα μέλη μιας οικογένειας στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, εμφανίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Συνολικά 69 ενεργά κρούσματα – από τα 90 σε εθνικό επίπεδο – συνδέονται με το σύμπλεγμα κρουσμάτων του Όκλαντ. Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε 13 νέα κρούσματα την Τρίτη.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η χώρα είχε απαλλαγεί από τον ιό και απέσυρε όλους τους περιορισμούς εκτός από τους συνοριακούς ελέγχους. Τα νέα κρούσματα ώθησαν τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου lockdown στο Όκλαντ και να θέσουν περιορισμούς σε άλλα μέρη της χώρας. Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο θα καθυστερήσουν τέσσερις εβδομάδες λόγω της επιδημίας. Την Τρίτη, η Νέα Ζηλανδία είχε 1.293 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους που σχετίζονται με κορωνοϊούς.

Η τάση του ιού να επιβιώνει περισσότερο στο κρύο ενίσχυσε τη θεωρία περί αποστολής κατεψυγμένων τροφίμων στη Νέα Ζηλανδία. Άλλες χώρες έχουν επίσης υποψίες ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα ήταν ο ένοχος για τα πρόσφατα κρούσματα. Αξιωματούχοι στη Σενζέν της νότιας Κίνας βρήκαν την περασμένη εβδομάδα ίχνη ιού σε αποστολές κοτόπουλου που εισήχθησαν από τη Βραζιλία. Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις οι αξιωματούχοι υγείας δεν εντόπισαν ίχνη του ιού στα ίδια τα τρόφιμα, παρά μόνο σε επιφάνειες όπως κοντέινερ και συσκευασίες.