To μυστήριο πίσω από το πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που διεκδικούν ΗΠΑ – Γερμανία

To μυστήριο πίσω από το πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που διεκδικούν ΗΠΑ – Γερμανία
epa08287932 A nurse from Banda Aceh township public health department prepares vaccine injection for children during a regular vaccination in Banda Aceh, Indonesia, 12 March 2020. Nurses and health officials used the vaccination campaign to provide information to families about the coronavirus pandemic, instructing people on simple routines that could help prevent the spread of Covid-19. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς μια startup βιοτεχνολογίας μπλέχτηκε σε μια διελκυστίνδα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

του Christiaan Hetzner

Μία μάλλον άγνωστη γερμανική startup βιοτεχνολογίας με έδρα σε μια πανεπιστημιούπολη κοντά στον Μέλανα Δρυμό έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, αφότου μπλέχτηκε σε μια πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ του προέδρου Donald Trump και της γερμανικής κυβέρνησης. Το επίδικο της όλης ιστορίας; Ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Συμμετέχοντας κι αυτή στην κούρσα για την εύρεση ενός εμβολίου για τον περιορισμό της πανδημίας, η νεοφυής επιχείρηση με την επωνυμία CureVac δήλωσε πρόσφατα ότι η κατοχυρωμένη τεχνολογία της θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπεία και ότι στόχος της εταιρείας ήταν η έναρξη κλινικών δοκιμών στις αρχές του καλοκαιριού. Η CureVac έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Η εταιρεία βρέθηκε στο «ραντάρ» του Trump όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλός της, ο Αμερικανός Daniel Menichella, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Ο Menichella παραβρέθηκε στη συνάντηση ως μέλος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τρόποι περιορισμού της επιδημίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή μέχρι τώρα προς την προεδρία Trump.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα-βόμβα της γερμανικής κυριακάτικης εφημερίδας Welt am Sonntag, ο Trump πείστηκε σε τέτοιο βαθμό από τον CEO που εξέφρασε την πρόθεσή του να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την εξαγορά των δικαιωμάτων οποιουδήποτε εμβολίου θα παρήγαγε η εταιρεία.

Η είδηση προκάλεσε θύελλα οργισμένων αντιδράσεων στη Γερμανία, καθώς θεωρήθηκε ότι η Ουάσινγκτον επεδίωκε να θέσει υπό τον αποκλειστικό έλεγχό της την παραγωγή και διανομή της δυνητικής θεραπείας, εις βάρος φυσικά της υγείας του υπόλοιπου παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn βγήκε στη γερμανική κρατική τηλεόραση την Κυριακή το βράδυ και διαβεβαίωσε ότι όποιο εμβόλιο προκύψει από τυχόν επιτυχημένες δοκιμές της εταιρείας θα είναι διαθέσιμο σε όποιον το χρειάζεται.

«Είμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες» είπε στο ZDF, σπεύδοντας να υπονοήσει ότι το ζήτημα θεωρείται πλέον λήξαν. «Το δημοσίευμα έρχεται με μια ελαφρά χρονική καθυστέρηση».

Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφερε στην CureVac πιστωτική γραμμή ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να «εντείνει την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη».

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε σχετικά: «Είμαι υπερήφανη που διαθέτουμε στην Ευρ. Ένωση εταιρείες όπως η CureVac. Το σπίτι τους είναι εδώ. Όμως, τα εμβόλιά τους θα ωφελήσουν τους πάντες, στην Ευρώπη αλλά και πέρα απ’ αυτήν». Σημειώστε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η CureVac ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον Αμερικανό CEO της με τον ιδρυτή και πρώην CEO της εταιρείας Ingmar Hoerr.

Μιλώντας στο CNBC και σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο σύμβουλος του Trump, Peter Navarro, όχι μόνο δεν διέψευσε τις κατηγορίες αλλά τόνισε ότι υπάρχει και ευρύτερη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για την προσέλκυση της παραγωγής και της διάθεσης βασικών φαρμάκων στις ΗΠΑ.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται υπερβολικά από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όχι μόνο για τα φάρμακα αλλά και για ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικά υλικά» δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι. Και προσέθεσε ότι ο ίδιος προσωπικά δουλεύει πάνω στη σύνταξη ενός νέου νόμου που θα βασίζεται στη λογική ‘Buy American’ που προέβαλλε προεκλογικά ο Trump.

Πηγή: fortune.com