Το Μουσείο Άουσβιτς επικρίνει την Amazon: «Ασεβές να πωλούνται στολίδια με εικόνες του στρατοπέδου συγκέντρωσης»

Το Μουσείο Άουσβιτς επικρίνει την Amazon: «Ασεβές να πωλούνται στολίδια με εικόνες του στρατοπέδου συγκέντρωσης»
Το μουσείο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε mousepad και κεραμικό «χριστουγεννιάτικο στολίδι» που απεικόνιζε βαγόνι τρένου που μετέφερε Εβραίους στους θαλάμους αερίων.

Το Μουσείο Αουσβιτς-Μπιρκενάου επέκρινε τον αμερικανικό διαδικτυακό κολοσσό Amazon διότι διέθετε ως χθες προς πώληση χριστουγεννιάτικα στολίδια με φωτογραφίες του άλλοτε ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Το να πωλούνται “χριστουγεννιάτικα στολίδια” με εικόνες του Άουσβιτς δεν φαίνεται σωστό», σχολίασε το Μουσείο μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας φωτογραφίες στολιδιών με φωτογραφίες που εικονίζουν συρματοπλέγματα και παραπήγματα στο στρατόπεδο. Προέτρεψε δε την Amazon να τα αφαιρέσει από τον κατάλογό της. «Το Αουσβιτς σε ανοιχτήρια μπουκαλιών, αυτό είναι μάλλον ανησυχητικό και ασεβές» προς τη μνήμη των θυμάτων, τόνισε το Μουσείο στην ανάρτησή του.

Σε ακόλουθη ανάρτησή του, το μουσείο ανέφερε πως η Amazon απέσυρε τις καταχωρήσεις των προϊόντων που υπέδειξε, προτού σε τρίτη ανάρτηση τονίσει πως εντόπισε κι άλλα.

Αναφερόταν μεταξύ άλλων σε ένα mousepad κι ένα κεραμικό «χριστουγεννιάτικο στολίδι» στο οποίο εικονίζεται βαγόνι τρένου που μετέφερε Εβραίους στους θαλάμους αερίων.

Η ναζιστική Γερμανία δημιούργησε το συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης αφού κατέλαβε την Πολωνία, στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Αουσβιτς, όπου εξοντώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από όλη την Ευρώπη, όπως και τουλάχιστον 100.000 μη Εβραίοι, έχει μετατραπεί σε σύμβολο του Ολοκαυτώματος. Περίπου 232.000 παιδιά συμπεριλαμβάνονταν στα θύματα, κατά εκτιμήσεις.