Το νέο αποστακτήριο της Macallan θα έχει 952 μπουκάλια ουίσκι για να δοκιμάσετε

Το νέο αποστακτήριο της Macallan θα έχει 952 μπουκάλια ουίσκι για να δοκιμάσετε
UK. Scotland. Moray. Craigellachie. Construction of the new Macallan distillery. Visitor centre. May 2018.

Το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων ανέρχεται στις 140 εκατομμύρια λίρες.

της Emily Price

Η Macallan αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το νέο αποστακτήριό της, η κατασκευή του οποίου κόστισε 140 εκατομμύρια λίρες.

Πρόκειται για έναν χώρο που παραπέμπει στη …διαστημική εποχή, το οποίο βρίσκεται στο κτήμα Easter Elchies της εταιρείας στη Σκωτία. Εκεί παράγεται το ουίσκι της Macallan τα τελευταία 200 χρόνια.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Rogers Stick Harbour + Partners με έδρα το Λονδίνο και είναι ενσωματωμένο στον ιδιόκτητο χώρο του αποστακτηρίου με τρόπο που παραπέμπει σε ένα σπίτι Hobbit υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η στέγη του αποστακτηρίου είναι η πιο περίπλοκη ξύλινη στέγη στον κόσμο από πλευράς δομής. Περιλαμβάνει πάνω από 1.800 μονές δοκούς, 2.400 στοιχεία στέγης, και πάνω από 380.000 επιμέρους στοιχεία.

Η Macallan αναφέρει ότι το 95% της ενέργειας που καταναλώνεται από την εγκατάσταση θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η μορφή του κτιρίου συνιστά μια δήλωση για μας. Το κτίριο είναι αισθητικά πανέμορφο και έχει μια θαυμάσια ροή από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι την εμπειρία του επισκέπτη. Είναι πολύ ξεχωριστό», λέει ο Ken Grier, δημιουργικός διευθυντής της The Macallan. Ο ίδιος λέει ότι ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τις εικόνες μερικών από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στον κόσμο.

Στο εσωτερικό του, οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στη μονάδα παραγωγής ουίσκι της Macallan, καθώς επίσης και να γευτούν μια εντυπωσιακή εμπειρία του brand που καλύπτει τα πάντα, από την παραγωγή του ουίσκι μέχρι την επίδραση της γήρανσης στο βαρέλι. Η εμπειρία είναι …πολυαισθητηριακή, καθώς μπορείτε όχι μόνο να βλέπετε πράγματα αλλά και να τα αγγίζετε, και να μυρίζετε διαφορετικά ουίσκι.

Παρεμπιπτόντως, μιας που είπαμε ουίσκι, να σημειώσουμε ότι οι επισκέπτες θα έχουν αμέτρητα ουίσκι για να διαλέξουν. Για την ακρίβεια, το μπαρ της Macallan θα περιλαμβάνει 952 μπουκάλια για να τα δοκιμάσουν οι γνώστες του ουίσκι. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα πασίγνωστα No. 6 και M, καθώς και τα The Genesis Decanter και The Genesis Limited Edition, ένα μπουκάλι ειδικά σχεδιασμένο για τον εορτασμό της κατασκευής του νέου αποστακτηρίου. Θα παραχθούν μόνο 600 μπουκάλια decanter, και καθένα θα κοστίζει 60.000 δολάρια…

Το αποστακτήριο είναι σίγουρα μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εγκαταστάσεις της Macallan. Όμως, ο Grier τονίζει ότι κάθε πτυχή της διαδικασίας απόσταξης παρέμεινε πανομοιότυπη με εκείνη του αρχικού αποστακτηρίου ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, βελτιώθηκε ελαφρώς.

Σε μια δοκιμή, ακόμα και οι καλύτεροι γνώστες ουίσκι στον κόσμο δεν θα ήταν σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του ουίσκι που παραγόταν στις παλιές εγκαταστάσεις και σε εκείνο που παράγεται στις νέες.