Το νέο μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις

Το νέο μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τι αλλάζει στην αγορά των εταιρικών ομολόγων – Ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Housemarket, θυγατρικής του ομίλου Fourlis που λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου (28-30/9).

Τόσο η αναχρηματοδότηση του ομολόγου της Intralot όσο και η επικείμενη έκδοση της Housemarket (100% θυγατρική της Fourlis) δημιούργησαν κινητικότητα στην αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των εκδόσεων υπερβαίνουν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και τις αποδόσεις των κρατικών εντόκων γραμματίων.

Η νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έθεσε από την πρώτη στιγμή ως στόχο τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την εισαγωγή νέων εναλλακτικών προϊόντων στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Έτσι, με νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου απελευθερώνεται η ελληνική αγορά για την έκδοση και στη συνέχεια διαπραγμάτευση εταιρικών ομολόγων (Corporate Bonds).

Ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική θα μπορούν πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών να εκδίδουν και να προσφέρουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά ομόλογα σταθερής απόδοσης (coupons) προς όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Είναι κάτι που η αγορά, οι επιχειρήσεις, επιθυμούσαν για πολλά χρόνια αλλά μόνο τώρα με την κατάργηση του δικαιοπρακτικού επιτοκίου (ανώτερο πλαφόν οριζόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος) ανοίγει ο δρόμος για μια νέα δυναμική, όπως πιστεύουμε αγορά, τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.κ. Χ. Γκότσης.

Ένα πρώτο σημαντικό δείγμα για το πώς οι επενδυτές θα υποδεχθούν τη νέα αγορά θα υπάρξει μέσα στο τέλος του μήνα με την δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Housemarket.

Το ενδιαφέρον στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ), άνευ εξασφαλίσεων, με ελάχιστο ποσό έκδοσης τα 15.000.000 ευρώ και μέγιστο τα 40.000.000 ευρώ που προχωρά η Housemarket, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Fourlis θα είναι ασφαλώς το ελάχιστον πλαφόν που απαιτείται για τη συμμετοχή των επενδυτών.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της έκδοσης αποτελεί, το γεγονός πως το ελάχιστο ποσό επένδυσης, ήτοι 1.000 ευρώ ανά επενδυτή, καθιστά τις ομολογίες προσιτές για όλο το εύρος των επενδυτών, από ιδιώτες έως μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.
Το δάνειο υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, θα έχει πενταετή διάρκεια με σταθερό επιτόκιο 5% ανά έτος και τριμηνιαία καταβολή τόκων.

Θα εκδοθούν έως 40.000.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, με τιμή διάθεσης 1 ευρώ εκάστη, ετήσιο επιτόκιο 5%, τριμηνιαία καταβολή τόκων και διάρκεια 5 έτη. Σε περίπτωση που το ΚΟΔ δεν καλυφθεί τουλάχιστον σε ποσό 15.000.000 ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοση του ομολογιακού δανείου και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει ήδη καταβάλει έκαστος επενδυτής θα επιστρέφεται στον τελευταίο άτοκα.

Η αγορά ομολόγων αφορά κυρίως τις μεσαίες και μεγαλύτερες υγιείς επιχειρήσεις
Για τις μικρότερες και κυρίως για τις νεοφυείς, που αδυνατούν λόγω του υψηλού ρίσκου αλλά και του μεγέθους να βρουν τραπεζική χρηματοδότηση, η κεφαλαιαγορά εισάγει με το νόμο που ψηφίστηκε, τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowdfunding) η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σε πολλές χώρες ραγδαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κεφάλαια που αντλούνται από χρόνο σε χρόνο διπλασιάζονται. Επειδή δεν υπάρχει ακόμη έτοιμη ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεσμοθέτησε ένα εθνικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στα μέτρα της ελληνικής αγοράς. Στις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναρτώνται οι επενδυτικές προτάσεις προς το κοινό θα μπορούν μεμονωμένοι επενδυτές να συμμετέχουν με ποσά έως 5.000 ευρώ για κάθε επένδυση και συνολικά έως 30.000 ευρώ για το σύνολο. Χρησιμοποιούνται επίσης εισοδηματικά κριτήρια για τον αποκλεισμό ανάληψης ρίσκου από αδύναμα οικονομικά άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ