Το νέο πρόσωπο του Facebook

Το νέο πρόσωπο του Facebook
Photo:

Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ βάζει στόχο τα κινητά και τους 5 δισεκατομμύρια  χρήστες τους παγκοσμίως.  

Όταν το περασμένο φθινόπωρο η μετοχή του Facebook έπεφτε στα 17 δολάρια (από τα 38 δολάρια του Μαΐου του 2012) πολλοί μίλησαν για άλλη μια διαδικτυακή φούσκα που έσκασε στο χρηματιστήριο χωρίς επιστροφή. Όμως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε ένα σχέδιο. Η μετοχή ξαναπέρασε ξανά τα 30 δολάρια τον Ιανουάριο του 2013 και κινείτο γύρω στα 25 όταν, στις 24 Ιουλίου φέτος ο ιδρυτής του ανακοίνωσε 53% αύξηση στα έσοδα δευτέρου τριμήνου ($1,81 δισ.) και περιέγραψε τα πλάνα του για το μέλλον. Τι είδαν οι επενδυτές και έσπευσαν να ανεβάσουν την τιμή της μετοχής στα 34 δολάρια τη Δευτέρα;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Facebook έφτασε στα όρια του

Καταρχήν οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: στο Facebook εγγράφονται καθημερινά περίπου 500.000 άνθρωποι και η «δεξαμενή» νέων χρηστών έχει μετακινηθεί προς τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Εκεί όπου δεν υπάρχουν smartphones, αλλά παλαιάς τεχνολογίας συσκευές που «τρέχουν» το Facebook χάρη στην εφαρμογή Facebook for Εvery Phone (κάτι σαν το «Facebook των φτωχών»), την οποία χρησιμοποιούν περισσότεροι από 100 εκατ. χρήστες. Καμία άλλη εταιρεία δεν προσθέτει 15 εκατ. χρήστες το μήνα στις υπηρεσίες της και καμία άλλη εφαρμογή σαν το «Facebook for Εvery Phone» δεν έφτιαξε τέτοια βάση μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στοχεύει να «βάλει» το Facebook στα κινητά 5 δισ. ανθρώπων που αναμένεται να είναι συνδεδεμένα με το Internet μέχρι το 2020.

Κινητό “παράθυρο” στις αναδυόμενες αγορές 

Τι να περιμένει ο χρήστης
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, εγκαινιάστηκε αυτές τις μέρες στο Facebook η αναζήτηση με hashtags. Οι χρήστες θα μπορούν να κλικάρουν σε posts φίλων τους που ξεκινούν με το σύμβολο “#” ή να κάνουν αναζήτηση με βάση λέξεις, όπως ακριβώς στο Τwitter. Η ενσωμάτωση της νέας αυτής λειτουργίας γίνεται σταδιακά.

Στο μεταξύ, η ψυχρή υποδοχή του «Home» (η εφαρμογή για Android που σε εξαναγκάζει να βλέπεις το Facebook κάθε φορά που κοιτάς την οθόνη του κινητού) δεν πτόησε τον Ζούγκερμπεργκ που εμμένει στο σχέδιό του να συνδέσει τους πάντες μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια.

Κάθε του κίνηση από εδώ και εμπρός θα είναι επικεντρωμένη στο mobile advertising που, στην περίπτωσή του, αντιπροσωπεύει το 30% των διαφημιστικών εσόδων του,• ποσοστό που στοχεύει να αυξήσει σε σχέση με την desktop έκδοση όσο το κοινό γίνεται όλο και πιο mobile.

Λέτε, τελικά, εκείνοι που πραγματικά κλικάρουν στις διαφημίσεις του να είναι περισσότεροι από όσοι νομίζουμε;