Το νέο «στοίχημα» της Σύρου με τον αθλητικό τουρισμό

Το νέο «στοίχημα» της Σύρου με τον αθλητικό τουρισμό

Ο Κωνσταντίνος Μητρόπαπας επιχειρεί να μετατρέψει τη Σύρο σε πόλο έλξης αθλητών από όλο τον κόσμο.

 

Να μυήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο τρίαθλο, αλλά και να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της Σύρου, φιλοδοξεί το 2nd TRIMORE Syros Triathlon 2017 που θα διεξαχθεί στις 15-16-17και 18 Ιουνίου στο κυκλαδίτικο νησί. Μεγάλα ονόματα του Ελληνικού αλλά και παγκόσμιου Τριάθλου, θα δώσουν το «παρών», με τον αριθμό των συμμετεχόντων να εκτιμάται στους 2.500 από 1.700 που ήταν πέρυσι.

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 170.000 ευρώ που στηρίζεται από ιδιώτες και χορηγούς, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του νησιού και στοχεύει σε αθλητικό τουρισμό πρωταθλητικού επιπέδου. «Το πλεονέκτημα μας είναι ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει επαφή με τον αθλητισμό και αποφασίζει για πρώτη φορά να πάρει μέρος σε  μια τέτοια διοργάνωση έχει την ευκαιρία να τρέξει δίπλα σε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή» λέει στο fortunegreece.com, ο Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, ο ιθύνων νους που εμπνεύστηκε την εν λόγω διοργάνωση που τείνει να καταστεί θεσμός.

Τέσσερις ημέρες γεμάτες δράση, πληθώρα αθλητικών, πολιτιστικών και συμμετοχικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικά events, περιμένουν όσους επισκεφτούν το νησί για να λάβουν μέρος στην  αθλητική διοργάνωση. Άλλωστε η φιλοσοφία πίσω από το Trimore Syros Triathlon είναι να μην προσελκύσει μόνο επαγγελματίες αθλητές, αλλά να δώσει κίνητρα σε ντόπιους και τουρίστες να επισκεφτούν το νησί παρέα με την οικογένειά τους ή τους φίλους τους.

Η πρώτη απόπειρα έγινε το 2015 στο Ναύπλιο και όπως αναφέρει ο κ. Μητρόπαπας βλέποντας την απήχηση που είχε το event αποφάσισαν να το διεξάγουν το 2016 και το 2017 στη Σύρο. «Η Σύρος είναι το νησί που κάνω διακοπές τα τελευταία 19 χρόνια, οπότε η επιλογή έχει και συναισθηματική αξία. Όταν ο Δήμαρχος του νησιού άκουσε την ιδέα μας και πληροφορήθηκε για τα αποτελέσματα που είχε στο Ναύπλιο μας ζήτησε την επόμενη χρονιά να φιλοξενηθεί στη Σύρο».

Ο κ. Μητρόπαπας επισημαίνει ότι η Σύρος είναι ένα νησί που έχει ανάγκη από εξωστρέφεια, αφού το 90% των τουριστών της είναι Έλληνες, και εκτιμά πως μέσω του 2nd TRIMORE Syros Triathlon 2017 θα αποκτήσει «θαυμαστές» από όλο τον κόσμο. «Όσα χρόνια επισκέπτομαι το νησί έβλεπα ότι η Σύρος δεν διεκδικούσε τον τουρίστα. Εμείς επιλέξαμε η διοργάνωση να γίνεται Ιούνιο, εκτός τουριστικής περιόδου και όχι να συμπέφτει με κάποια αργία, για να ενισχύσουμε περεταίρω την προβολή του νησιού. Παράλληλα οι αγώνες δεν διεξάγονται Κυριακή, όπως συνήθως, αλλά καλούμε τον κόσμο να έρθει από την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει τρεις διανυκτερεύσεις για τους ξενοδόχους της περιοχής».

Προσθέτει δε πως αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο event από αντίστοιχες διοργανώσεις είναι ότι οι αγώνες διεξάγονται σε διάφορες πλευρές του νησιού και όχι μόνο στο λιμάνι, ενώ υπάρχει και παιδικό τρίαθλο. Ο κ. Μητρόπαπας εξηγεί ότι ο αγώνας περνά μέσα από την πόλη και έχει θεατές, στοιχείο που αυξάνει κατά 20% την απόδοση και την ψυχολογία των αθλητών. «Πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι ήταν οι Σπέτσες που δημιούργησαν ένα καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα. Ωστόσο, εμείς έχουμε πολύ περισσότερες δραστηριότητες. Σκεφτόμαστε τον επισκέπτη και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι είναι πολύ καλά σχεδιασμένο από αθλητές για αθλητές, προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες, συμμετέχουν αθλητές διαφορετικών επιπέδων, ενώ για πρώτη φορά συνδυάζεται το τρίαθλο, η κολύμβηση και το τρέξιμο σε ένα event».

Τα νέα δεδομένα του φετινού event είναι η Ολυμπιακή απόσταση του Τριάθλου και μάλιστα με κολύμπι στα Βαπόρια, ο κολυμβητικός Παράπλους Ανοικτής θαλάσσης σε μια διαδρομή χωρίς προηγούμενο, το τρέξιμο πόλης πέραν των 5 και σε 10 χιλιόμετρα σε μια εξαιρετική διαδρομή μέσα στα σοκάκια και πανοραμική θέα, την κολύμβηση μετ’ εμποδίων ανοικτή για συμμετοχές αθλητών (πέρσι ήταν κλειστή με επίλεκτους), aqua aerobics για τον κόσμο και το Water Triathlon ένα νέο σπορ που θα συναρπάσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 έλαβαν συμμετοχή  20 περίπου ξένοι αθλητές και για το 2017 ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί. Στα άμεσα σχέδια του κ. Μητρόπαπα είναι η μετατροπή του TRIMORE Syros Triathlon σε διεθνή θεσμό.