Το νέο SUV Model Y ίσως σώσει την παρτίδα για την Tesla

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εταιρεία μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα. Θα τα καταφέρει;

του Don Reisinger

Το νέο crossover SUV της Tesla ίσως δώσει την ώθηση που χρειάζεται η εταιρεία για να ανέβει επίπεδο, σύμφωνα με έναν αναλυτή.

Σε σημείωμά του προς τους επενδυτές την Παρασκευή, ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives, αποκάλεσε το νέο Model Y «ένα δυνητικό game changer». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η αγορά SUV προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την Tesla και η τιμή εκκίνησης του μοντέλου, στα 39.000 δολάρια για το βασικό, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, αποκάλυψε το πολυαναμενόμενο Model Y σε ένα ιδιωτικό event την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

Το SUV έρχεται σε μια ποικιλία εκδόσεων, ανάλογα με την επιλογή αυτονομίας της μπαταρίας και άλλες λειτουργίες, όπως π.χ. την κίνηση 4×4.

Το νέο SUV της Tesla θα είναι 7θέσιο, αν και θα προστεθεί σύντομα και μια 5θέσια έκδοση. Σύμφωνα με την Tesla, το Model Y θα διαθέτει πολλά από τα αξεσουάρ που συνοδεύουν άλλα μοντέλα της εταιρείας, όπως π.χ. το ημιαυτόνομο σύστημα οδήγησης Autopilot και μια πανοραμική γυάλινη οροφή.

Η Tesla σχεδιάζει να αρχίσει την παραγωγή του Model Y το 2020 και ίσως αρχίσει να δέχεται προ-παραγγελίες φέτος.

Όμως, αυτό που έσπειρε τον ενθουσιασμό στις τάξεις των υποστηρικτών της Tesla είναι η τιμή του μοντέλου. Τα 39.000 δολάρια το κατατάσσουν στη μέση της αγοράς SUV, ενώ και η έκδοση Performance των 60.000 δολαρίων το καθιστά ανταγωνιστικό προς τις περισσότερες άλλες μάρκες.

Συνολικά, ο Ives θεωρεί το Model Y μια «έξυπνη και στρατηγική κίνηση από τη Musk & Co.». Ο ίδιος προσέθεσε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το Model Y ίσως καταλήξει να αντιπροσωπεύει έως και 20% των συνολικών πωλήσεων της Tesla, ενώ μπορεί να δώσει ώθηση στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.

my test video