To Νetflix για την Ημέρα της Γυναίκας: 5 εκατ. δολάρια για την εκπαίδευση και την καθοδήγηση γυναικών κινηματογραφιστριών

To Νetflix για την Ημέρα της Γυναίκας: 5 εκατ. δολάρια για την εκπαίδευση και την καθοδήγηση γυναικών κινηματογραφιστριών
(FILES) In this file ilustration photo taken on March 31, 2020 a computer and a mobile phone screen display the Netflix logo in Arlington, Virginia. - Netflix on March 3, 2021 added a "Fast Laughs" feature to its iPhone app, serving up comic clips in rapid fire, in a move taking on the popular video app TikTok. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) Photo: AFP

της Claire Zillman

Γενικά, εδώ στο Fortune είμαστε κάπως σκεπτικοί όσον αφορά το εταιρικό μάρκετινγκ σε σχέση με την Ημέρα της Γυναίκας. Δεν είμαστε εδώ για να προωθούμε ρηχές εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα.

Όταν όμως προκύπτουν πρωτοβουλίες που «σπρώχνουν» πραγματικό χρήμα σε προσπάθειες υποστήριξης των γυναικών, τότε το πράγμα αλλάζει.

Μια τέτοια πρωτοβουλία προκύπτει από το Netflix. Ο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων κολοσσός του streaming δεσμεύει 5 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα εκπαίδευσης και καθοδήγησης γυναικών κινηματογραφιστριών. Η κίνηση αυτή είναι κομμάτι μιας ευρύτερης, πενταετούς διοχέτευσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της ποικιλομορφίας στην ψυχαγωγία.

Στον κλάδο των ταινιών, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται σε εντυπωσιακά μεγάλη κλίμακα πίσω από τις κάμερες. Την 13ετία έως το 2019, οι γυναίκες σκηνοθέτησαν μόλις το 4,8% 1.300 δημοφιλών ταινιών. Μια μελέτη της πρωτοβουλίας Annenberg Inclusion Initiative του Πανεπιστημίου Southern California που παρήγγειλε το Netflix βρήκε ότι η εταιρεία προσέλαβε γυναίκες σκηνοθέτριες για το 23% των ταινιών της το 2018 και το 2019.

Η επίδοση αυτή είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη του κλάδου συνολικά, αλλά και πάλι απέχει από μια κατάσταση πραγματικής ισότητας.

Η νέα πρωτοβουλία δεν στοχεύει σώνει και καλά στην ανάδειξη των μελλοντικών σκηνοθετριών του Netflix. Αντιθέτως, η Bela Bajaria, επικεφαλής παγκόσμιας τηλεόρασης του Netflix, είπε στο Fortune ότι ελπίζει πως η πρόσθετη υποστήριξη των γυναικών στον κλάδο θα ωφελήσει διάφορες εταιρείες παραγωγής και συνεχούς ροής ταινιών, συμπεριλαμβανομένου και του Netflix.

«Δεν αφορά μόνο εμάς» λέει η Bajaria. «Αφορά όλο τον κλάδο το να έχουμε μια πιο δυναμική, ενδιαφέρουσα και πολυδιάστατη εκπροσώπηση των γυναικών… Ελπίζουμε ότι θα απασχοληθούν σε shows του Netflix, αλλά κι ότι θα έχουν καριέρες και θα αφηγούνται τις ιστορίες τους οπουδήποτε κι αν επιλέξουν».

Πηγή: fortune.com