Το νησί που ανταγωνίζεται επάξια τη… Μύκονο

Το νησί που ανταγωνίζεται επάξια τη… Μύκονο
Photo:
Με μόλις 5.000 κατοίκους, η Μήλος είναι σαφώς μικρότερη από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά αποτελεί την τέλεια εναλλακτική επιλογή προς την κοσμοπολίτικη Μύκονο.

της Danielle Bernabe

Σε δημοσίευμά της, η αμερικανική έκδοση του Fortune αναφέρεται με υμνητικές περιγραφές στη Μήλο, την οποία παρουσιάζει ως την τέλεια εναλλακτική επιλογή προς την κοσμοπολίτικη Μύκονο.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι με μόλις 5.000 κατοίκους, η Μήλος είναι σαφώς μικρότερη από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Όμως, με πάνω από 70 παραλίες και αρκετά χωριά, είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να εξερευνήσουν άγνωστες περιοχές, να γευματίσουν κάτω από βουκαμβίλιες, και να απολαύσουν έναν καφέ κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο.

Επιπλέον, είναι ένα νησί όπου, όταν οι άνεμοι το επιτρέπουν, οι τουρίστες μπορούν να επιλέξουν τη θαλασσινή περιπέτεια κάνοντας βόλτες πάνω σε ιστιοπλοϊκά τα οποία προσεγγίζουν κολπίσκους όπου έβρισκαν παλαιότερα καταφύγιο οι πειρατές, ή βουτώντας στα καταγάλανα νερά.

Η Μήλος είναι ένα νησί με μακρά ιστορία και πολιτισμό που ξεκινάει από τη Μεσολιθική εποχή. Το ηφαιστειακό τοπίο και το υπέδαφος γεμάτο ορυκτά τροφοδότησε το εμπόριο πρώτων υλών. Οι τεχνίτες, οι γλύπτες και οι χρυσοχόοι υπήρξαν συνυφασμένοι με την τέχνη της Μήλου. Και βέβαια, γίνεται ειδική μνεία στην Αφροδίτη της Μήλου, η οποία ανακαλύφθηκε από έναν γεωργό τον 19ο αιώνα. Ως γνωστόν, το άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, αλλά η Μήλος ζητάει την επιστροφή του.

Το νησί μοιάζει να έχει παραμείνει αλώβητο από την τουριστική παρουσία. Αν και ορδές τουριστών επισκέπτονται τα γειτονικά νησιά, η Μήλος χαρακτηρίζεται από σχετικά αργούς ρυθμούς. Η κίνηση είναι λιγοστή και επικρατεί μια γενική χαλαρότητα.

Στον επισκέπτη συστήνεται η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου ή σκούτερ, για να έχει την ευχέρεια να ανακαλύψει τις άπειρες παραλίες και τα όμορφα χωριά του νησιού. Από τις παραλίες, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Σαρακήνικο με τα χαρακτηριστικά ηφαιστειογενή βράχια. Γενικά, ο επισκέπτης καλό είναι να πάει στην παραλία νωρίς το πρωί, προτού αρχίσει να έρχεται ο πολύς κόσμος.

Όσο για την Πλάκα, τον βασικό συνοικισμό του νησιού, κερδίζει τον επισκέπτη με τα στενά, γραφικά δρομάκια της, ενώ δεν λείπουν τα εστιατόρια και τα καταστήματα με ρούχα και είδη χειροτεχνίας. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στις κατακόμβες της Τρυπητής, στον δρόμο προς το Κλίμα, το γραφικό ψαροχώρι όπου οι γιαγιάδες δίνουν η μία στην άλλη ό,τι χρειάζεται για να μαγειρέψουν τις παραδοσιακές συνταγές τους ενώ οι νέοι κάνουν βουτιές από την αποβάθρα.

Τέλος, μια καλή ιδέα είναι η συμμετοχή σε μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι ώστε ο επισκέπτης να προσεγγίσει τους πολλούς κολπίσκους και τις παραλίες στις οποίες είναι αδύνατη η πρόσβαση με αυτοκίνητο. Οι επιλογές είναι πολλές – από πριβέ μίνι-κρουαζιέρες μέχρι βόλτες με μικρά γκρουπ.