Το νόμισμα που αργά αλλά σταθερά αναδεικνύεται στο πιο σίγουρο ποντάρισμα της Ασίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το μπατ Ταϊλάνδης παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς δεν έχει δεχθεί σημαντική επίδραση από την επιδείνωση του εμπορικού πολέμου όπως συνέβη με άλλες αναδυόμενες αγορές».

Το νόμισμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της ασιατικής οικονομικής κρίσης του 1997 αναδεικνύεται πλέον στο ασφαλέστερο «ποντάρισμα» για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Το μπατ Ταϊλάνδης έχει παραμείνει σταθερό εν μέσω της αναταραχής του εμπορικού πολέμου, ενώ άλλα νομίσματα όπως η ρουπία και το γουόν αποδυναμώθηκαν σχεδόν κατά 3%.

Αναλυτές λένε ότι το νόμισμα είναι μάλλον απίθανο να χάσει σύντομα τον ρόλο του ως «ασφαλές καταφύγιο», χάρη στο αυξανόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ταϊλάνδης και στον όγκο-ρεκόρ συναλλαγματικών διαθεσίμων που διαθέτει.

«Το μπατ Ταϊλάνδης παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς δεν έχει δεχθεί σημαντική επίδραση από την επιδείνωση του εμπορικού πολέμου όπως συνέβη με άλλες αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Jitipol Puksamatanan, επικεφαλής στρατηγικής της Krung Thai Bank Pcl. Ο τρίτος πιο επιτυχημένος αναλυτής (ως προς την ακρίβεια των προγνώσεων) του νομίσματος το τελευταίο τρίμηνο προβλέπει ότι το μπατ θα αυξηθεί στα 30,25 ανά δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, από περίπου 30,74 όπου βρισκόταν την Τετάρτη.

Οι αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως έχουν πληγεί από το τριπλό πλήγμα της Fed, του Ντόναλντ Τραμπ και του κινεζικού γουάν. Η Κίνα, τη Δευτέρα, άφησε το γουάν να πέσει κάτω από το επίπεδο 7 προς 1 έναντι του δολαρίου, εν μέσω της απειλής νέων δασμών από τις ΗΠΑ, σπέρνοντας περαιτέρω ανησυχία στους traders που ήδη έχουν εκνευριστεί από τις ενδείξεις ότι η Fed δεν πρόκειται να ακολουθήσει έναν εκτεταμένο κύκλο χαλάρωσης.

Σε αντίθεση με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, οι οποίες «τρέχουν» κι αυτές πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, η Ταϊλάνδη δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός όσον αφορά την επίδραση των παγκόσμιων εμπορικών πολέμων στην εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο Sim Moh Siong, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στη Bank of Singapore Ltd.

«Το μπατ έχει καταστεί ‘καταφύγιο’ για επενδυτές στην περιοχή σε μια περίοδο αποφυγής κινδύνου», δήλωσε ο Khoon Goh, επικεφαλής έρευνας ασιατικών θεμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd. στη Σιγκαπούρη. «Η πρόσφατη υπεραπόδοσή του είναι μια απόδειξη αυτής της τάσης».