Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα

Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα
Dutch flag with the parliament buildings in the background; The Hague, Netherlands

Μετά την Γερμανία και η Ολλανδία λέει το "ναι", σε μια οξυμένη συνεδρίαση.

Υπέρ του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας ψήφισε και το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, σε μια οξυμένη συνεδρίαση κατά την οποία η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, την οποία κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο δεν χρειαζόταν να χορηγήσει έγκριση για το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία να εγείρουν τις αντιρρήσεις τους και να ζητήσουν από την βουλή την καταψήφισή του. Η πρόταση τους, που ζητούσε από την κυβέρνηση να μην εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καταψηφίστηκε, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά επικύρωσε το τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 81 κατά έναντι 52 υπέρ στην 150μελή Βουλή. Ένα μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που δεν είναι καθόλου δημοφιλές μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων, χαρακτηρίζοντάς τον ως «Πινόκιο». Και αυτό καθώς στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2012, ο Ρούτε είχε υποσχεθεί πως οι Ολλανδοί δεν θα έδιναν ούτε ένα επιπλέον cent στην Ελληνική πλευρά. Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με 120 ψήφους κατά.