Το «ωστικό κύμα» της παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές

Το «ωστικό κύμα» της παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα χνάρια της Ασίας βρίσκεται η Ευρώπη με τους χρηματιστηριακούς δείκτες της να βυθίζονται στο κόκκινο εν μέσω του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνει παγκοσμίως η πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία, Χονγκ Κονγκ και Αργεντινή.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,25%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,25%, ο γαλλικός CAC χάνει 0,29% και ο βρετανικός FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 0,12%.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός IBEX καταγράφει απώλειες 0,5%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,52%, ενώ μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 1,29% σημειώνει στην Πορτογαλίας ο PSI 20.

Στο πολιτικό μέτωπο, οι ζυμώσεις συνεχίζονται στην ιταλική πολιτική σκηνή, με την γερουσία να αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει πότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής της Λέγκα κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Στο μεταξύ, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία γεννά ευλόγως φόβους για την μελλοντική πολιτική της Ρώμης έναντι των Βρυξελλών. Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν άνετη επικράτηση της ξενοφοβικής Λέγκα του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενδεχομένως στο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας με τη συντηρητική Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βυθίστηκε 2% σήμερα παρά την προσπάθεια επαναφοράς της χώρας  στην κανονικότητα. Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ που παρέμεινε κλειστό χθες λόγω διαμαρτυριών, άνοιξε εκ νέου σήμερα. Παράλληλα, αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα συγκεντρώνουν οι κινεζικές αρχές κοντά στα σύνορα της ηπειρωτικής Κίνας με την ημιαυτόνομη πόλη – κράτος του Χονγκ Κονγκ, με το καθεστώς του Πεκίνου να απειλεί εμμέσως τους διαδηλωτές και να σημειώνει ότι “ζητούν την αυτοκαταστροφή τους”.

Τέλος, η χθεσινή κατάρρευση του πέσο της Αργεντινής στο επίπεδο-ρεκόρ των 65 πέσος ανά δολάριο, μετά τη χειρότερη της αναμενόμενης επίδοση του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Mauricio Macri στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.