Το ουράνιο είναι ο νέος χρυσός – Η ζήτηση σε επίπεδα εποχής Φουκουσίμα

Το ουράνιο είναι ο νέος χρυσός – Η ζήτηση σε επίπεδα εποχής Φουκουσίμα
Yellow cake, powdery uranium oxide in Burwell filter press, Uranium City, Saskatchewan, Canada, North America (Photo by Ursula Gahwiler / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP) Photo: AFP
Η τιμή του ουρανίου έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 40% από την αρχή του 2023.

Εν μέσω των προσπαθειών από τα κράτη του κόσμου για μείωση της εξάρτησης του από τα ορυκτά καύσιμα, το ουράνιο έχει δει τη ζήτηση του να εκτοξεύεται σε υψηλά άνω των 10 ετών.

Η ζήτηση για το βαρύ μέταλλο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς χώρες από την Κίνα έως την Ινδία και τη Ρωσία επιδιώκουν περισσότερα πυρηνικά προγράμματα για να εξισορροπήσουν τις ανάγκες κάλυψης των αυξανόμενων ενεργειακών τους αναγκών και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει ανεβάσει την τιμή του ουρανίου σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί από την εποχή της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Το μέταλλο έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 40% από την αρχή του έτους, φτάνοντας περίπου τα 66,25 δολάρια ανά λίβρα. Μπορεί να φτάσει έως και τα 80 δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές.

Από την πλευρά του, ο χρυσός έχει αύξηση της τιμής του κατά 5% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με την SP Angel, «η αγορά “χτίζει” σιγά-σιγά υψηλότερες τιμές, καθώς το κόστος εξόρυξης αυξάνεται και οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας επιδιώκουν να δημιουργήσουν αποθέματα για να προφυλαχθούν από όλο και πιο επικίνδυνα ζητήματα, από την πλευρά της προσφοράς. Βλέπουμε τις τιμές να αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο για τα επόμενα 10-20 χρόνια ή μέχρι ο κόσμος να βρει μια άλλη πηγή για -μεγάλης κλίμακας- αδιάλειπτη ενέργεια, με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα».

Σημειώνεται πως το ουράνιο αποτελεί βασικό συστατικό προς την πυρηνική ενέργεια, ένα είδος ενέργειας χωρίς άνθρακα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανέφερε το businessinsider.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com