Το παγκόσμιο στοίχημα της Netflix για το 2018: Οκτώ δισ. δολάρια για 700 νέα προγράμματα

Το παγκόσμιο στοίχημα της Netflix για το 2018: Οκτώ δισ. δολάρια για 700 νέα προγράμματα

Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας την καθιερώνει πλέον ως μία υπερδύναμη παραγωγής και διανομής περιεχομένου. 

Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της περασμένης χρονιάς, το «Ikarus» του Αμερικανού σκηνοθέτη Μπράιαν Φόγκελ, που ερευνά το σκάνδαλο ντόπινγκ των αθλητών στη Ρωσία, τιμήθηκε χθες με το βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερου ντοκιμαντέρ». Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως την παραγωγή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ – που συστήνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε! – ανήκει στη Netflix, που πέρυσι είχε αποσπάσει πάλι ένα χρυσό αγαλματίδιο, αυτή τη φορά για το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «White Helmets».

Η πορεία της Netflix και η επίδραση που έχει σημειώσει στον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεόραση τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσήμαντη, και τα βραβεία Όσκαρ για το πρωτότυπο περιεχόμενό του φανερώνουν πως η εταιρεία έχει θέσει και θα συνεχίσει να θέτει εξαιρετικά ψηλά τον πήχη.

Για του λόγου το αληθές, ο Οικονομικός Διευθυντής της Netflix, Ντέιβιντ Γουελς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για την ενίσχυση του καταλόγου της με 700 νέα προγράμματα, μεγάλο μέρος εκ των οποίων θα είναι δικής της παραγωγής.

Το ποσό αυτό αποτελεί μάλιστα αύξηση της τάξης των 2 δισ. δολαρίων σε σχέση με το ποσό που είχε ξοδέψει το 2017.

Όπως ανέφερε στο Business Insider ο οικονομικός αναλυτής της UBS, Έρικ Σέρινταν, η απόφαση αυτή της Netflix θα ενισχύσει την «ανταγωνιστική τάφρο» της εταιρείας: «Με το να αυξάνει με συνέπεια την παγκόσμια παραγωγή της και να εστιάζει σε περιεχόμενο που μπορεί να “ταξιδέψει” διεθνώς, η Netflix έχει αναδειχθεί σε μια υπερδύναμη παραγωγής περιεχομένου, χτίζοντας μία παγκόσμια τάφρο γύρω της».

Το γεγονός ότι η Netflix ποντάρει σημαντικά στην παραγωγή original content, έχει να κάνει και με το υψηλό κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με το οποίο η εταιρεία ενδεχομένως να μη θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη σε κάποια χρόνια, προσπαθώντας να διατηρήσει επιτυχημένες σειρές στον κατάλογό της έναντι υψηλού τιμήματος.

Στόχος της εταιρείας για τη χρονιά αυτή είναι να ενισχύσει τον αριθμό των συνδρομητών της στις διεθνείς αγορές – εκτός δηλαδή της Βόρειας Αμερικής όπου ήδη διαθέτει «γερό πάτημα». Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως επίσης τα πηγαίνει καλά, αφού τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είχε προσθέσει 1,98 εκατ. νέους συνδρομητές στις ΗΠΑ και 6,36 εκατ. συνδρομητές διεθνώς.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων του Ιανουαρίου, η Netflix διαθέτει 117,6 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως.