Το πανεπιστήμιο που δίνει το «διαβατήριο» στον κλάδο του Τουρισμού

Το πανεπιστήμιο που δίνει το «διαβατήριο» στον κλάδο του Τουρισμού

Ο Λέανδρος Πέμπος μιλά για τις δράσεις των Les Roches & Glion και τα campuses που διαμορφώνουν το μέλλον των επίδοξων σπουδαστών.

 

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που ο τουρισμός είναι χαραγμένος στο DNA της και αποτελεί τη βαριά βιομηχανία που προσφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων στρέφεται στα τουριστικά επαγγέλματα καθώς θεωρεί ότι η απορρόφηση θα είναι άμεση και με καλές απολαβές.

Η τουριστική βιομηχανία διεθνώς αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και όποιος καταφέρει να παρεισφρήσει στους κόλπους της εξασφαλίζει το εισιτήριο για επαγγελματική ανέλιξη. Από το 1954 η Les Roches Global Hospitality Education και από το 1962 η Glion Institute of Higher Education έχουν ταυτίσει το όνομά τους με την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων. Και οι 2 σχολές είναι διαπιστευμένες από την NEASC (New England Association of School and Colleges) και συναγωνίζονται πανεπιστήμια όπως το Harvard και το ΜΙΤ.

Πριν από λίγες ημέρες τα δύο πανεπιστήμια παρουσίασαν τα προγράμματά τους σε Έλληνες σπουδαστές και το Fortune Greece έδωσε το παρών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Island, παρουσία επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σπουδαστών προηγούμενων ετών. Όπως ανέφερε στο fortunegreece.com, ο Λέανδρος Πέμπος, Regional Manager των  Les Roches & Glion για την περιοχή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, αυτό που διαφοροποιεί τα εν λόγω ινστιτούτα από τον ανταγωνισμό, είναι ότι προσφέρουν μαθήματα βασισμένα στο Ελβετικό μοντέλο της εκμάθησης της Φιλοξενίας. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό θεωρητικών και πρακτικών σπουδών, οι οποίες ολοκληρώνονται με δυο υποχρεωτικές πρακτικές ασκήσεις, όπου μετουσιώνονται όλες οι κοινωνικές δεξιότητες, αναγκαίες για να επιτευχθεί μια αξιοζήλευτη καριέρα στον Τομέα της Φιλοξενίας» λέει ο κ. Πέμπος.

Επιπρόσθετα, η Sommet Education, που περιλαμβάνει την Glion και την Les Roches, προετοιμάζει τους φοιτητές της για άμεση και επιτυχή αποκατάσταση στον επαγγελματικό κόσμο, με υψηλού επιπέδου γνώσεις και εμπειρίες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του καταναλωτή. «Η Sommet Education είναι το μόνο Ίδρυμα με δυο ινστιτούτα όπου έχουν λάβει θέση ανάμεσα στα πέντε καλύτερα Ιδρύματα παγκοσμίως για την αναγνώριση και την καλή φήμη των εργοδοτών της (QS World University Rankings 2017) και είναι μέρος της Eurazeo, μια από της πλέον εξέχουσες επενδυτικές εταιρίες στην Ευρώπη».

Η έννοια του “πολίτη του κόσμου” και η στροφή στα τουριστικά επαγγέλματα.

Ο κ. Πέμπος τονίζει πως η νέα γενιά βλέπει τις ευκαιρίες που υπάρχουν παγκοσμίως στην βιομηχανία της φιλοξενίας και είναι πιο πρόθυμη να σπουδάσει και να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Είναι άλλωστε η γενιά που επιδίδεται στη συλλογή εμπειριών και προσδιορίζει τον εαυτό της με τον όρο “πολίτης του κόσμου”.

Εύλογα, ωστόσο, γεννάται το ερώτημα του κατά πόσο ο παράγοντας κρίση έχει επηρεάσει τους Έλληνες γονείς ως προς τις επενδύσεις του οικογενειακού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση. Μήπως όμως οι δυσκολίες που εμφανίζει η εγχώρια αγορά εργασίας συνιστούν κίνητρο για την επιλογή σπουδών στο εξωτερικό; Ο κ. Πέμπος παραδέχεται πως η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών σίγουρα άσκησε επιρροή στις επενδύσεις για την εκπαίδευση, διευκρινίζει όμως, ότι ο Έλληνας γονιός στις δύσκολες στιγμές κάνει ακόμα περισσότερες θυσίες για το παιδί του προκειμένου να έχει ένα επιτυχημένο επαγγελματικό μέλλον.

«Δεν είναι τυχαίο που σε περίοδο κρίσης βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη φοιτητών στις σχολές μας. Η φιλοξενία και ο τουρισμός είναι μέρος της Ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης. Σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για υψηλόβαθμα στελέχη με ειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο κομμάτι του πολυτελή τουρισμού η επιλογή των σχολών μας δείχνει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων γονιών ώστε να δημιουργήσουμε τους επόμενους Hospitality Leaders στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

Όσο για το τι είδους κριτήρια πρέπει να πληροί κάποιος που θέλει να φοιτήσει στα campuses της Les Roches & Glion, ο κ. Πέμπος τονίζει πως απευθύνονται σε σπουδαστές που διακατέχονται από πάθος για τον χώρο του Τουρισμού και του Luxury service industry, που θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους με σωστά βήματα,  ή ακόμη και να την αναβαθμίσουν.

«Τα κριτήρια ποικίλουν ανάλογα με το πτυχίο. Εξετάζουμε την αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενου σπουδαστή ξεχωριστά και αναλύουμε το ”profile” με συνέντευξη ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχει στις σπουδές του όπως και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία».

Να σημειωθεί ότι η Les Roches Global Hospitality Education διαθέτει πέντε campuses  σε Ελβετία, Κίνα, Ιορδανία, Ισπανία και ΗΠΑ, ενώ η Glion Institute of Higher Education διαθέτει τρία στο σύνολο, εκ των οποίων δύο στην Ελβετία και ένα στην Αγγλία. «Οι σχολές στην Ελβετία έχουν 1500 φοιτητές η κάθε μια, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και για την σχολή στην Ισπανία με 1000 φοιτητές. Οι φοιτητές μας προέρχονται από όλο τον κόσμο, από συνολικά 97 εθνικότητες. Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο αριθμός των εισακτέων κάθε χρόνο αγγίζει τους 30 φοιτητές» λέει ο κ. Πέμπος και προσθέτει πως κάθε φοιτητής έχει πρόσβαση και υποστήριξη από το γραφείο εύρεσης εργασίας όπως επίσης και στην online πλατφόρμα οπού δημοσιεύονται πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, είτε έμμισθες, είτε με τη μορφή πρακτικής άσκησης.

Πάνω από 90% το ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης

Επίσης, κάθε εξάμηνο επισκέπτονται τις σχολές, περισσότερες από 130 εταιρίες, μεταξύ των οποίων Four Seasons, Marriot, Louis Vuitton, Βloomberg, Valentino, προσφέροντας εργασία σε ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών. Το δίκτυο επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο και οι ‘Έλληνες φοιτητές έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν καινούργιους προορισμούς και ανερχόμενες αγορές στον τουριστικό χάρτη. «Το ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι πάνω από 90% με τους τελειόφοιτους να λαμβάνουν 2 με 3 προσφορές εργασίας πριν την αποφοίτηση τους».

Τι ζητά ο τουρίστας και τι skills πρέπει να διαθέτει ένας καλός επαγγελματίας του κλάδου;

Τα ποσοστά του Τουρισμού στην Ελλάδα αυξάνονται διαρκώς, με τον εν λόγω Τομέα να συνεισφέρει κατά 18,6% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόντο 2016 και τις προβλέψεις για το τρέχον έτος να «φωτογραφίζουν» περεταίρω αύξηση της τάξης του 6,9%. Σημάδια ανάπτυξης παρατηρούνται και στο κομμάτι του πολυτελούς τουρισμού στοιχείο που υπογραμμίζει τη ζήτηση για προσωπικό με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ικανό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ακόμη και του πιο δύσκολου πελάτη.

«Ένας καλός επαγγελματίας του κλάδου πρέπει να είναι προνοητικός, ανοιχτόμυαλος και να προσέχει την λεπτομέρεια. Είναι ένα επάγγελμα που έχεις να αντιμετωπίσεις πελάτες από όλο τον κόσμο, με διαφορετική κουλτούρα  και τρόπο σκέψης. Είναι επίσης  πολύ σημαντικό να τονίσω την αναγκαιότητα για νέες ιδέες και επιχειρηματικά ενεργούς νέους στην Ελλάδα. Οι σχολές μας δημιουργούν τους επόμενους Γενικούς Διευθυντές και επιχειρηματίες στον Τουρισμό».

Κίνα, ΗΑΕ και Ινδία μπαίνουν δυναμικά στον τουριστικό «χάρτη»

Η Ελλάδα παραμένει δυνατή ως προς το τουριστικό της προϊόν και αυτό φαίνεται και από τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από εταιρίες όπως η Wyndham, η Four Seasons και η Marriot. Όμως στο προσκήνιο βγαίνουν και άλλες αγορές που τώρα «χτίζουν» με μεθοδικότητα το τουριστικό brand name τους, όπως είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. Εκεί οι παροχές είναι, σύμφωνα με τον κ. Πέμπο, υψηλού επιπέδου και εντυπωσιακές.

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας πως η Ελλάδα συνιστά μια χώρα με φυσικό κάλλος και πληθώρα επιλογών για τον επισκέπτη της, γεγονός που επιτάσσει  την αύξηση της τουριστικής περιόδου. «Σίγουρα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο υποδομών όπως και εκπαίδευσης με σταθερά και σωστά βήματα. Όμως το πιο σημαντικό είναι να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από την εργασία στον τουρισμό. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα για υψηλόβαθμα στελέχη. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την χώρα μας τουριστική υπερδύναμη».