Το παράδειγμα της Ασίας: Πώς η AI μπορεί να επιδεινώσει το κυβερνοέγκλημα
- 14/07/2025, 18:48
- SHARE

Του Nicholas Gordon
Η Νοτιοανατολική Ασία έχει γίνει παγκόσμιο επίκεντρο των ηλεκτρονικών απατών, όπου οι υψηλής τεχνολογίας απάτες συναντούν την εμπορία ανθρώπων.
Σε χώρες όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ εγκληματικές συμμορίες διευθύνουν βιομηχανικού μεγέθους επιχειρήσεις τύπου «σφαγής χοίρων» – κέντρα απάτης τα οποία στελεχώνοντας από θύματα trafficking, που εξαναγκάζονται να εξαπατούν ανθρώπους σε πλουσιότερες αγορές, όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.
Η κλίμακα είναι σοκαριστική: σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες απώλειες από αυτές τις απάτες αγγίζουν τα 37 δισ. δολάρια. Και σύντομα η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.
Η άνοδος του κυβερνοεγκλήματος στην περιοχή έχει ήδη επιπτώσεις στην πολιτική και στη χάραξη στρατηγικής. Η Ταϊλάνδη έχει ήδη αναφέρει μείωση Κινέζων επισκεπτών φέτος, μετά την απαγωγή Κινέζου ηθοποιού, που εξαναγκάστηκε να εργαστεί σε παράνομο κέντρο απάτης στη Μιανμάρ. Η Μπανγκοκ πασχίζει πλέον να πείσει τους τουρίστες ότι είναι ασφαλές να την επισκεφτούν. Η Σιγκαπούρη μόλις ψήφισε νέο νόμο κατά των απατών, που επιτρέπει στις αρχές να παγώνουν τραπεζικούς λογαριασμούς θυμάτων απατών.
Γιατί η Ασία έχει γίνει διαβόητη για το ηλεκτρονικό έγκλημα
Ο Ben Goodman, γενικός διευθυντής της Okta για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού σημειώνει ότι η περιοχή προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά, που διευκολύνουν την υλοποίηση τέτοιων απατών. Για παράδειγμα, η περιοχή είναι μία αγορά «mobile-first», δηλαδή δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το Line και το WeChat διευκολύνουν την άμεση σύνδεση μεταξύ του απατεών και του θύματος.
Τους απατεώνες βοηθά επίσης και η τεχνητή νοημοσύνη, για να ξεπεράσουν τη γλωσσική πολυμορφία της Ασίας. Ο Goodman αναφέρει ότι οι αυτόματες μεταφράσεις αν και αποτελούν «εντυπωσιακή χρήση της AI» κάνουν πιο εύκολο «να παγιδευτεί κάποιος και να κάνει κλικ σε λάθος σύνδεσμο ή να εγκρίνει κάτι χωρίς να το καταλάβει».
Στο παιχνίδι μπαίνουν και τα κράτη. Ο Goodman αναφέρεται σε καταγγελίες για την χρήση από τη Βόρεια Κορέα ψεύτικων υπαλλήλων σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες και να εξασφαλίζει πολύτιμο συνάλλαγμα για το απομονωμένο καθεστώς.
Ένας νέος κίνδυνος: «Σκιώδης» AI
Ο Goodman ανησυχεί για έναν νέο κίνδυνο από την τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο εργασίας, τη «σκιώδη» τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ιδιωτικούς λογαριασμούς για να έχουν πρόσβαση σε μοντέλα AI, χωρίς την επίβλεψη της εταιρείας. «Αυτό μπορεί να είναι κάποιος που ετοιμάζει μία παρουσίαση για επαγγελματικό review, χρησιμοποιεί το ChatGPT από τον προσωπικό του λογαριασμό και δημιουργεί μία εικόνα», εξηγεί.
Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια διαρροή εμπιστευτικών δεδομένων σε δημόσιες πλατφόρμες ΤΝ.
Η πρακτική ΤΝ με δική της πρωτοβουλία (agentic AI ) μπορεί να θολώσει τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ταυτότητας, για παράδειγμα, όταν κάτι συνδέεται με το προσωπικό email και όχι με το εταιρικό. «Ως εταιρικός χρήστης, η εταιρεία μου δίνει μία εφαρμογή για να χρησιμοποιώ και θέλει να ελέγχει πώς την χρησιμοποιώ», λέει.
Ωστόσο, «Ποτέ δεν χρησιμοποιώ τον προσωπικό μου λογαριασμό για εταιρικές υπηρεσίες και ποτέ δεν χρησιμοποίω τον εταιρικό λογαριασμό για προσωπικές υπηρεσίες», προσθέτει. «Η ικανότητα να ξεχωρίζεις ποιος είσαι, είτε στην εργασία, είτε στην προσωπική σου ζωή, είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε την ταυτότητα πελάτη έναντι της εταιρικής ταυτότητας».
Εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται σύμφωνα με τον Goodman. Οι πράκτορες ΤΝ μπορούν να πάρουν αποφάσεις εκ μέρους του χρήστη, κάτι που καθιστά κρίσιμο να οριστεί αν ο χρήστης ενεργεί προσωπικά ή επεαγγελματικά.
«Αν κάποιος κλέψει την ταυτότητά σου, η ζημιά που μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, είτε για να σου κλέψουν χρήματα, είτε για να καταστρέψουν τη ψήμη σου, είναι τεράστια», προειδοποιεί ο Goodman.
Πηγή: Fortune