Το Perseverance ξεκινά την αναζήτηση ζωής στον Άρη

Το Perseverance ξεκινά την αναζήτηση ζωής στον Άρη
This NASA photo shows the Perseverance Mars rover in a selfie with the Ingenuity helicopter, seen here about 13 feet (3.9 meters) from the rover, on April 6, 2021, the 46th Martian day, or sol, of the mission and taken by the WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering) camera. - NASA is targeting no earlier than Sunday, April 11, for Ingenuity Mars Helicopter’s first attempt at powered, controlled flight on another planet. A livestream confirming Ingenuity’s first flight is targeted to begin around 3:30 a.m. EDT Monday, April 12. (Photo by Handout / NASA/JPL-Caltech/MSSS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Όπως ανακοίνωσε η NASA το ρόβερ ξεκινά επιτέλους το βασικό στάδιο της αποστολής του και είναι έτοιμο να συλλέξει και να αναλύσει στην συνέχεια το πρώτο δείγμα από κάποιο πέτρωμα της περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, το Perseverance, προσεδαφίστηκε στον πλανήτη 18 Φεβρουαρίου. Βασικός στόχος της αποστολής της NASA είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες.

Όμως έπρεπε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα  δοκιμών των οργάνων και συστημάτων του ρομπότ ενώ ενδιάμεσα η αποστολή του Perseverance πέρασε σε δεύτερο πλάνο αφού έπρεπε να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις του drone που μετέφερε μαζί του. Όπως ανακοίνωσε η NASA το ρόβερ ξεκινά επιτέλους το βασικό στάδιο της αποστολής του και είναι έτοιμο να συλλέξει και να αναλύσει στην συνέχεια το πρώτο δείγμα από κάποιο πέτρωμα της περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Το ρόβερ θα αρχίσει να συλλέγει πετρώματα τα οποία θα αναλύσει με τα όργανα που διαθέτει. Αν κάποιο από τα πετρώματα αποδειχθεί «ενδιαφέρον» το ρόβερ θα το τρυπήσει για να πάρει δείγματα από το εσωτερικό του. Αυτά τα δείγματα το Perseverance θα τα αποθηκεύσει και θα τα παραδώσει σε επόμενη αποστολή που είναι προγραμματισμένο να πάει στον Άρη για να παραλάβει αυτά τα δείγματα και να φέρει πίσω στην Γη για μελέτη.