Το πετρέλαιο έπιασε τα 40 δολάρια, αλλά οι ανησυχίες δεν σταματούν

Το πετρέλαιο έπιασε τα 40 δολάρια, αλλά οι ανησυχίες δεν σταματούν
epa01514462 (FILE) A gas flame is seen in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. The price for crude oil produced by the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) fell below 80 dollars for the first time since October 2007 on 09 October 2008, according to data released by OPEC on Thursday. One barrel (159 litres) of OPEC crude stood at 77.38 dollars Wednesday, a decrease of 2.66 dollars from 80.04 dollars on the previous day. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ράλι ανόδου του μαύρου χρυσού στηρίζεται ακόμη σε πήλινα πόδια.

Τα 40 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του πετρελαίου την Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο.

Η αλματώδης ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού είναι πλέον της τάξης του 54%, έπειτα από τα ιστορικά χαμηλά των 26 δολαρίων πριν από μόλις πέντε εβδομάδες.

Όμως η ταχύτητα της επαναφοράς των τιμών, και οι εύθραυστοι παράγοντες που την οδήγησαν ως εδώ, μόνο ανησυχία και ερωτηματικά προκαλούν για το μέλλον του πετρελαίου.

Ο λόγος είναι, αρχικά, ότι η αύξηση της τιμής δεν προήλθε από την πολυαναμενόμενη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά από την ελπίδα να αποφασίσουν κάποια στιγμή το πάγωμά της οι χώρες του OPEC.

Η «επιστροφή» του πετρελαίου κλιμακώθηκε την Τετάρτη, όταν Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να συναντηθούν με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες τον επόμενο μήνα στη Ντόχα.

Τα χειρότερα πέρασαν;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί με ασφάλεια. Η υπερπροσφορά πετρελαίου παραμένει υψηλή σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο «πάτος» που έπιασε η τιμή του στις 11 Φεβρουαρίου ήταν ασταθής από μόνος του, καθώς βρισκόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με την απαραίτητη αξία που απαιτούν οι επενδυτές για να αντεπεξέλθουν στις παγκόσμιες ανάγκες για μαύρο χρυσό.

Γιατί η απότομη επαναφορά του πετρελαίου ίσως κάνει κακό

Το ζήτημα που σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι το πόσο καιρό το πετρέλαιο θα παραμένει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι. Μάλιστα, η συγκεκριμένη παράμετρος θα κρίνει και το ρυθμό της αμερικανικής παραγωγής.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι εάν η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, τότε πολλοί παγκόσμιοι παίκτες θα «γλυκαθούν» από τα κέρδη και θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τη συνολική ζήτηση, γι’ αυτό και πρόσφατα η τράπεζα Societe Generale προέβλεψε ότι η μέση τιμή του για το 2016 θα κυμανθεί μεταξύ 38 έως 48 δολάρια το βαρέλι.