Το πετρέλαιο «γκρεμίζεται»: Κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι

Το πετρέλαιο «γκρεμίζεται»: Κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι

Χαμηλό επταετίας για το «μαύρο χρυσό» που επιστρέφει στις εποχές της μεγάλης ύφεσης του 2009.

Επιπλέον 2% απώλεσε την Τρίτη η αξία του πετρελαίου, πέφτοντας κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2009 και τη μεγάλη κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από τον Ιούνιο του 2014 και τα 108 δολάρια το βαρέλι, ο μαύρος χρυσός έπεσε θύμα της υπερπαραγωγής των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου.

Η νέα πτώση της αξίας του πετρελαίου έχει προκαλέσει χρηματιστηριακό «σεισμό» για τις μετοχές μεγάλων εταιρειών του χώρου, όπως τις ExxonMobil και της Chevron, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει κάποια στιγμή στην πρωινή του συνεδριάση έως και 125 μονάδες.

Τελικά η τιμή του βαρελιού έκλεισε την Τρίτη στα 36,64 δολάρια, από 37,65 που κόστιζε τη Δευτέρα.

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν μετά την αποτυχημένη συνεδρίαση των χωρών-μελών του OPEC να μη σταματήσουν τους ρυθμούς άντλησης πετρελαίου, με το καρτέλ του μαύρου χρυσού να αγγίζει το ρεκόρ παραγωγής παρά την τεράστια προσφορά.

Ο OPEC μαστίζεται από τη σύγκρουση δύο πλευρών, με πρωτοστατούσα τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου από τη μία πλευρά και τη Νιγηρία με τη Βενεζουέλα από την άλλη. Οι δεύτερες είναι και τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατρακύλας της αξίας του πετρελαίου.

Η ολική κατάρρευση της αξίας του πετρελαίου ξεκίνησε από την περασμένη χρονιά όταν οι ΗΠΑ πρώτες έριξαν στην αγορά τεράστιες ποσότητες. Μάλιστα, τα αποθέματα του πετρελαίου έφτασαν τον ιλιγγιώδη αριθμό των 3 δισ. βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Ο OPEC επιμένει να παράγει όλο και περισσότερο πετρέλαιο αντί να αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή για να αυξηθούν οι τιμές. Όμως το φτηνό πετρέλαιο δεν φαίνεται να βοηθά στην άνοδο των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη καθώς ενώ οι ΗΠΑ φαίνονται να ανακάμπτουν από την κρίση του 2009, η Κίνα βρίσκεται σε ένα σπιράλ μειωμένης ανάπτυξης και μεγάλων ερωτηματικών για το οικονομικό της μέλλον.