«Έχασε» τα 40 δολάρια το πετρέλαιο για πρώτη φορά από το 2009

«Έχασε» τα 40 δολάρια το πετρέλαιο για πρώτη φορά από το 2009

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 κυμαίνονται οι τιμές του πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να βλέπει την τιμή του σήμερα να πέφτει ακόμη και κάτω από τα 39 δολάρια ανά βαρέλι. Την Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου «έκλεισε» στα 40,29 δολάρια.

Μεγάλη προσφορά

Ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους αποδίδεται η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι η μεγάλη (ίσως και υπερβολική) προσφορά. Προς έκπληξη πολλών, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου έχουν διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα παραγωγής για το 2015, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως οι η τεχνολογία έχει μειώσει το κόστος και έχει καταστήσει κερδοφόρα την παραγωγή, ακόμα και σε χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια ώρα, και οι χώρες οι ΟΠΕΚ δεν δείχνουν διάθεση να προβούν σε μείωση της παραγωγής και διατηρούν σταθερά τα επίπεδά της.

Ο ρόλος των πυρηνικών του Ιράν
Η γεωπολιτική παίζει σημαντικό ρόλο. Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν θέτει τις βάσεις για να κατακλυστεί η αγορά με ιρανικό πετρέλαιο σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο –δηλαδή, ακόμη υψηλότερη προσφορά!

Πτώση της ζήτησης

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται και με την πτώση της ζήτησης λόγω της στροφής των καταναλωτών σε άλλες μορφές ενέργειας για οικονομικούς ή άλλης φύσης λόγους.

Η τρομαγμένη Wall Street

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές της Wall Street. Εντός του 2015, ο ενεργειακός κλάδος του S & P 500 έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του. Εταιρείες όπως η Chesapeake Energy, η Transocean και η Marathon Oil έχουν χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Πολλοί επενδυτές φοβούνται πως η πτώση του πετρελαίου είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την παγκόσμια οικονομία.