Το πετρέλαιο μόλις έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι και δεν θα σταματήσει εκεί, λένε οι αναλυτές

Το πετρέλαιο μόλις έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι και δεν θα σταματήσει εκεί, λένε οι αναλυτές
Photo: pixabay.com
Στην πορεία μιας ενεργειακής κρίσης που εκτείνεται από το Πεκίνο έως τη Βρετανία, όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τώρα την τιμή του πετρελαίου να φτάνει σε τριψήφια νούμερα.

της Sophie Mellor

Η τιμή του αργού Brent, του παγκόσμιου σημείου αναφοράς, αυξήθηκε για έξι συνεχόμενες ημέρες στα 80 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη – η υψηλότερη τα τελευταία τρία χρόνια – και η άνοδος της δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Στην πορεία μιας ενεργειακής κρίσης που εκτείνεται από το Πεκίνο έως τη Βρετανία, όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τώρα την τιμή του πετρελαίου να φτάνει σε τριψήφια νούμερα. Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς και κάποια καλά νέα στο μέτωπο του COVID (η αύξηση των εμβολιασμών και η πολύ ελπιδοφόρα εξασθένιση της Δέλτα), και κάποια άσχημα νέα στους διεθνείς εμπορικούς κύκλους (διαταραχές στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού), όλα συνωμοτούν για να στείλουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έχουν ήδη αυξηθεί κατά 50% φέτος – αγγίζοντας την υψηλότερη τιμή από το 2018 – καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι προμήθειες από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαίου και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+) είναι ακόμη περιορισμένες. Εντωμεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με πολλούς να υποθέτουν ότι οι επιπτώσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου.

Πόσο ψηλά λοιπόν θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του πετρελαίου;

Ένας πιθανός παράγοντας αύξησης της τιμής είναι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 300% από τον Ιανουάριο. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένους καταναλωτές να στραφούν στο πετρέλαιο, αυξάνοντας τη ζήτηση αργού κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Τράπεζας της Αυστραλίας, Vivek Dhar.

Η Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι η τιμή του Brent θα έφτανε τα 90 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ότι οι χρήσεις των αποθεμάτων ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί. «Ενώ εδώ και καιρό διατηρούσαμε μια ανοδική άποψη για το πετρέλαιο, το τρέχον παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης από τον αντίκτυπο της Δέλτα να είναι ακόμη ταχύτερη από ό,τι είχαμε προβλέψει και με την παγκόσμια προσφορά κάτω από τις προβλέψεις», ανέφερε σε σημείωμά της.

Άλλοι θεωρούν ότι η εκτίμηση των τιμών είναι αρκετά συντηρητική.  Ο αναλυτής της Bank of America Global Research, Paul Ciana, προβλέπει ότι η τιμή για το West Texas Intermediate, το αμερικανικό πρότυπο αναφοράς, θα μπορούσε να φτάσει τα 116 δολάρια το βαρέλι στο χειρότερο σενάριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία το επόμενο έτος, ενώ ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι θα φτάσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι τις αρχές του 2022.

Πηγή: fortune.com