Το πετρέλαιο «έπιασε» τα 60 δολάρια για πρώτη φορά φέτος

Το πετρέλαιο «έπιασε» τα 60 δολάρια για πρώτη φορά φέτος
Photo:

Για πρώτη φορά εντός του 2015 η τιμή του πετρελαίου έσπασε το φράγμα των 60 δολαρίων.

Νέο υψηλό έπιασε για το 2015 ο «μαύρος χρυσός». Η τιμή του πετρελαίου- που είχε πέσει ακόμη και κάτω από τα 45 δολάρια εντός του έτους- έφτασε στα 60 δολάρια ανά βαρέλι διαψεύδοντας όσους αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση της τιμής ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια.

Μπορεί η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου να έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, όμως οι πετρελαϊκές εταιρείες προχώρησαν σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας και στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της υφηλίου παρατηρήθηκε εκτεταμένο sell-off.

Τον Απρίλιο, όμως, η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται και το αποτέλεσμα ήταν ο Μάιος να βρει την τιμή σε επίπεδα άνω των 60 δολαρίων. Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι τιμές του πετρελαίου έχουν μπορούν να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Οι περισσότεροι αναλυτές αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο αυτό.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν- σε μεγάλο βαθμό- επειδή υπάρχει υπερπροσφορά. Η ενεργειακή έκρηξη σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή, παράλληλα με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα του 2014, οδήγησαν την προσφορά σε άνευ προηγουμένου επίπεδα την ώρα που η οικονομική επιβράδυνση σε Κίνα και Ευρώπη έριξαν τις τιμές.

«Καλπάζουν» σήμερα οι τιμές

Άνοδο άνω του ενός δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο μπρεντ ενισχύθηκε κατά 1,36 δολάρια στα 68,88 δολάρια το βαρέλι το πρωί, αφού ανήλθε νωρίτερα στα 69,14 δολάρια. Το αμερικανικό αργό κατέγραφε άνοδο 1,51 δολαρίων στα 61,91 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν έχουμε δει τα επενδυτικά ταμεία (hedge funds) και τους διαχειριστές κεφαλαίων να είναι τόσο αισιόδοξοι όσο τώρα» σχολίασε η Βαϊάν Λάι, αναλυτής στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. Πρόσθεσε ότι το αίσθημα αισιοδοξίας είναι το εντονότερο από τον περυσινό Ιούλιο και ότι τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα έκτοτε.

Πηγή διαγράμματος: CNN Money