Το “plan B” της Κομισιόν για τις περικοπές στις συντάξεις

Το “plan B” της Κομισιόν για τις περικοπές στις συντάξεις
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Με ποιες προτάσεις αναμένεται να έρθουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι θεσμοί.

 

«Πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ της  ελληνική κυβέρνησης και τους θεσμούς αναφορικά με το ζήτημα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει της πρώτης επίσκεψης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», η Κομισιόν εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο – ένα Plan B – το οποίο προβλέπει «πάγωμα» των μειώσεων αλλά και των αντίμετρων δύναται να λάβει η Αθήνα έως τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018 από την Eurostat.

Η Επιτροπή πάντως φέρεται να διατηρεί ως βασικό σενάριο την υλοποίηση των περικοπών στις συντάξεις, που ούτως ή άλλως έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τα κλιμάκια των θεσμών που καταφθάνουν την Δευτέρα στην χώρα μας, για την πρώτη μετα-Μνημονιακή επίσκεψη στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ υποστήριξε πως, πως η περικοπή των συντάξεων δεν χρειάζεται να επιβληθεί το επόμενο έτος και τόνισε πως ήταν ένα μέτρο για το οποίο επέμενε το ΔΝΤ οι προβλέψεις του οποίου για το 2019 δεν επιβεβαιώνονται.