Το πλάνο Αχτσιόγλου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και οι προθέσεις των δανειστών

Το πλάνο Αχτσιόγλου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και οι προθέσεις των δανειστών
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τι ρόλο παίζει το πορτογαλικό μοντέλο και πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι αυτό το σχέδιο.

Σχέδιο για την κατάθεση πρότασης που θα προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τα 585 ευρώ στα 751, προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ως βάση συζήτησης το πορτογαλικό μοντέλο. Σύμφωνα με το πλάνο αυτό, οι αυξήσεις θα γίνονται σε «δόσεις» με αποτέλεσμα η πορτογαλική κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αλλαγές. Το 2017 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 530 ευρώ στα 557 και το 2018 πήγε στα 580 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τα μνημόνια ο κατώτατος μισθός αφορούσε το 10% των εργαζoμένων, ενώ σήμερα με μισθό έως 600 ευρώ αμείβεται ένας στους τρεις εργαζομένους (33,65%).

Το ζήτημα είναι ότι με βάση τον σχεδιασμό του προγράμματος, οποιαδήποτε αλλαγή στους μισθούς δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από τον Ιούνιο του 2019, κι αυτό μόνο εάν ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να επανέλθει σύντομα. Κι αυτό διότι και το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι δανειστές θα έχουν τον τελευταίο λόγο ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς η χώρα θα βρίσκεται για τουλάχιστον τρία χρόνια υπό το καθεστώς στενής εποπτείας.