Το «πλαστικό χρήμα» κατακτά την ελληνική αγορά

Το «πλαστικό χρήμα» κατακτά την ελληνική αγορά

Η ζήτηση για νέα τερματικά να φθάνει ακόμη και τα 1.300-1.400 την ημέρα.

Ρεκόρ σημειώνει κάθε μήνα η χρήση καρτών στις συναλλαγές, καθώς όλο και περισσότερο οι φορολογούμενοι εξοικειώνονται με την ιδέα του «πλαστικού χρήματος» που διευκολύνει τις συναλλαγές τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν την τοποθέτηση τερματικών αποδοχής καρτών. Βέβαια, έχει απομείνει μόλις ένας μήνας από την καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την αγορά για τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Καθημερινή, φέρουν τη ζήτηση για νέα τερματικά να φθάνει ακόμη και τα 1.300-1.400 την ημέρα, υπερκαλύπτοντας τους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου, όταν η ζήτηση ήταν περί 15.000 τον μήνα.

Τα στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή της Κυριακής, δείχνουν ότι o τζίρος της αγοράς σε τερματικά μηχανήματα POS το πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή την κατανάλωση που προέρχεται από τον τουρισμό. Η τάση της αγοράς επαληθεύει τις προβλέψεις για συνολικό τζίρο άνω των 20 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια σημαντική κάλυψη της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω του «πλαστικού χρήματος», χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή και οι κινήσεις μέσω e-banking ή mobile banking.

Η τάση αυτή εκδηλώνεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζει το αφορολόγητο, στο οποίο εντάχθηκαν άλλωστε όχι μόνο οι συναλλαγές σε σουπερμάρκετ, αλλά και οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας, κατεβάζοντας τον πήχυ για το αναγκαίο ύψος των εμπορικών συναλλαγών που «χτίζει» το αφορολόγητο.