Το Playstation 4 διεκδικεί πλέον τον τίτλο της δημοφιλέστερης κονσόλας όλων των εποχών

Το Playstation 4 διεκδικεί πλέον τον τίτλο της δημοφιλέστερης κονσόλας όλων των εποχών
Η Sony έχει πουλήσει 100 εκατομμύρια PlayStation 4, ξεπερνώντας το Wii της Nintendo και διεκδικώντας το «στέμμα» από τα Playstation 1 και 2.

της Lisa Marie Segarra

Σύμφωνα με την τριμηνιαία οικονομική έκθεση της Sony, έξι χρόνια ύστερα από το αρχικό λανσάρισμα του PlayStation 4, η κονσόλα εξακολουθεί να προσελκύει πελάτες. Και τώρα, αφότου πούλησε 100 εκατομμύρια PS4, η Sony έχει πλέον ξεπεράσει σε πωλήσεις το πρωτοποριακό σύστημα Wii της Nintendo.

«Πέρυσι, οι πωλήσεις του PS4 θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά στην πραγματικότητα υπήρξε μια άνοδος στο τέλος του κύκλου», αναφέρει ο Mat Piscatella, αναλυτής της NPD Group. «Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε μια χρονιά όπου παραδοσιακά θα έπρεπε να έχουν μειωθεί. Η πορεία είναι πολύ καλή».

Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία που σημείωσε το Wii όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006. Με τον αριθμό των πουλημένων μονάδων να ξεπερνάει τα 155 εκατομμύρια, το PlayStation 2 εξακολουθεί να είναι η κονσόλα με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών, ακολουθούμενη από το αρχικό PlayStation και το Wii (τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια μονάδες το καθένα).

Όμως, το PS4 δεν απέχει πολύ από αυτά τα κλασσικά, πλέον, συστήματα και θα περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο προτού δούμε την κονσόλα επόμενης γενιάς της Sony. Αυτό σημαίνει ότι το PS4 έχει ακόμα προοπτικές, στον αγώνα ανάδειξής του στη δημοφιλέστερη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών. (Για τους οπαδούς της Microsoft που κρατάνε το …σκορ, το Xbox One βρίσκεται πίσω από το PS4 κατά 20 εκατομμύρια μονάδες περίπου).

«Το PS4 ήταν ήδη ένα από τα συστήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών», λέει ο Piscatella. «Τα έχει πάει πραγματικά εκπληκτικά και έχει ακόμα μερικά χρόνια μπροστά του».

Οι αριθμοί πωλήσεων του PS4 λένε επίσης και μια άλλη ιστορία που αφορά τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών συνολικά. Πολλοί ανταγωνιστές εισέρχονται στο cloud gaming, αλλά το γεγονός ότι ένα σύστημα βιντεοπαιχνιδιών από το 2013 πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια μονάδες το τελευταίο τρίμηνο αποδεικνύει ότι η ζήτηση για κονσόλες δεν πρόκειται να εξαλειφθεί σύντομα.

Σε σύγκριση με το Wii της Nintendo – μια σύγχρονη κονσόλα που στην ακμή της ξεπέρασε τον ανταγωνισμό από πλευράς πωλήσεων – το PS4 αποδεικνύεται ότι έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Το Wii είδε ένα απίστευτο άλμα στις πωλήσεις, σημειώνει ο Piscatella, αλλά στη συνέχεια έπεσε με την ίδια ταχύτητα λόγω έλλειψης σταθερού ενδιαφέροντος από την αγορά. Όμως, το PS4 αποδεικνύει ότι μπορεί να εξασφαλίζει καλύτερα και συνεπέστερα νούμερα πωλήσεων σε μεταγενέστερο σημείο κατά τον κύκλο ζωής του, ειδικά σε σύγκριση με το Wii.

Το PS4 έχει επίσης αφήσει πίσω του με ευκολία τον άμεσο ανταγωνιστή του, το Xbox One της Microsoft, όσον αφορά τους συνολικούς αριθμούς. Τα ακριβή στοιχεία για τις πωλήσεις του Xbox δεν είναι διαθέσιμα από τότε που η Microsoft σταμάτησε να τα δημοσιοποιεί πριν από χρόνια, αλλά ο Piscatella εκτιμά ότι δεν απέχουν πολύ από τον προκάτοχό του Xbox One – το Xbox 360, το οποίο όπως λέει ο ίδιος έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια μονάδες μέχρι σήμερα.

Με μερικά ακόμα χρόνια παρουσία της στην αγορά μπροστά της, η τρέχουσα κονσόλα της Sony θα μπορούσε να γίνει η πιο επιτυχημένη κονσόλα από πλευράς πωλήσεων. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το τέλος της δεν είναι και πολύ μακριά.