Το private label στην πανδημία: Ισχυρό στην ΕΕ- Οι επιδόσεις στην Ελλάδα

Το private label στην πανδημία: Ισχυρό στην ΕΕ- Οι επιδόσεις στην Ελλάδα
Κόσμος φορώντας προστατευτική μάσκα και γάντια ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο, Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενισχύθηκαν οι μάρκες των supermarket στην πανδημία - Στις μισές χώρες της Ευρώπης κατέκτησαν μερίδια αγοράς άνω του 40% - Στο 30% η Ελλάδα μαζί με τους discounters.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας διατήρησαν τα μερίδιά τους στην κρίση και σε πολλές χώρες οι καταναλωτές συνεχίζουν να τα προτιμούν έναντι των επώνυμων, αν και η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη διείσδυση.

Οι μάρκες των λιανεμπόρων supermarket διατήρησαν μερίδιο αγοράς πάνω από 30%, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen για την ετήσια έκδοση 2021 της Private Label Manufacturers Association (PLMA).

Ειδικότερα στην περιοχή της  Μεσογείου, επισημαίνεται ότι τα μερίδια αγοράς των προϊόντων private label (PL) διατήρησαν τη δυναμική τους, με την Ιταλία, να συνεχίζει ανοδικά φτάνοντας σε μερίδιο αγοράς 22,6% και την Τουρκία και την Ελλάδα να φτάνουν ένα μερίδιο 30%. Το ποσοστό θεωρείται μεγάλο για την Ελλάδα αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα στοιχεία της PLMA περιλαμβάνουν τις πωλήσεις της αλυσίδας Lidl, με ισχυρή θέση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της International Private Label Consult (IPLC), με επεξεργασία δεδομένων από KantarNielsenIRI και LZT, το μερίδιο αγοράς της ιδιωτικής ετικέτας για την Ελλάδα το 2019 ανήλθε σε 22,8%. Αυτό αντιπροσωπεύει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ 17 ευρωπαϊκών χωρών, αμέσως μετά την Πολωνία στο 22,1%.

Μάλιστα στα τέλη Μαρτίου, όταν η Nielsen ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για την πορεία της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα, είχε παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι προσφορές υποχώρησαν κατά 2,5% στα επώνυμα προϊόντα ενώ η ιδιωτική ετικέτα εμφάνισε μερίδιο 14,2%, μη συνυπολογιζόμενων των πωλήσεων εκπτωτικών καταστημάτων.

Συνολικά από τα στοιχεία της PLMA προκύπτει ότι σχεδόν οι μισές χώρες έφθασαν μερίδια αγοράς άνω του 40%, ενώ η πλειονότητα εμφάνισε θετική διείσδυση στην αγορά. Οι πιο δυνατές  κατηγορίες αναδείχθηκαν τα φρέσκα προϊόντα, τα γαλακτοκομικά και τα είδη υγείας και ομορφιάς. Οι αναλυτές της PLMA επισημαίνουν ότι παρά τα παρατεταμένα lockdown τα στατιστικά στοιχεία για το 2020 αποτελούν επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις μάρκες που έχουν αναπτύξει οι αλυσίδες supermarket.

Στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παρέμεινε πολύ πάνω από το 40%. Η Γαλλία εμφανίζει μια αύξηση 7 μονάδων, στο 38,5% του συνόλου της αγοράς, ως αποτέλεσμα της συμπερίληψης των πωλήσεων από εκπτωτικές αλυσίδες.

Στο Βέλγιο, το μερίδιο αγοράς παρουσίασε ελαφρά πτώση, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων σε είδη ζαχαροπλαστικής και σνακ στη χώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Nielsen, ενώ στην Ολλανδία σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στο 37,1%.

Στην Ισπανία και την Ελβετία το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι περίπου 50% αφού σχεδόν τα μισά από τα προϊόντα που πωλούνται είναι εμπορικά σήματα που αναπτύσσουν οι λιανοπωλητές.

Η Πορτογαλία παρουσίασε την ισχυρότερη ανάπτυξη, με μερίδιο 45% ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ξεχωρίζει με μερίδιο αγοράς άνω του 40% η Αυστρία και με πάνω από 30% η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ουγγαρία, που έφτασε στο 36,2%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στη Σκανδιναβία, η Σουηδία κατέκτησε το προβάδισμα με μερίδιο αγοράς που ενισχύθηκε κατά μία μονάδα, στο 34% για πρώτη φορά, ενώ η Φινλανδία παρέμεινε πάνω από το 30%.