Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα

Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα
Τουρίστες στεκονται μπροστά από τη Βουλή, στην Αθήνα, Κυριακή 30 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πού πηγαίνουν, πόσα χρήματα ξοδεύουν και πόσες ημέρες μένουν οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας- Τι καταδεικνύει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ.

Με δύο νέες μελέτες για τον εισερχόμενο τουρισμό ανά αγορά και Περιφέρεια, καθώς και για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που αφορούν στο 2019, εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ωστόσο, τα στοιχεία, αν και θετικά, δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς δείχνουν τη δυναμική που κατέγραφε ο κλάδος προ πανδημίας και δίνουν μια αίσθηση του τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε φέτος, σε επίπεδο κρατικών εσόδων, εφόσον η χρονιά κυλούσε ομαλά και δεν μεσολαβούσε ο κορωνοϊός. Ένα είναι βέβαιο, ότι η φετινή πτώση σε έσοδα και αφίξεις αναχαιτίζει την ανάπτυξη ενός κλάδου που εκτιμάται ότι θα επανέλθει στην κανονικότητα από το 2022 και αυτό εάν επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο.

Στην μελέτη με τίτλο «Ποιος πάει που; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά αγορά και ανά Περιφέρεια 2019» αναφέρεται ότι οι 31,3 εκατ. επισκέπτες της χώρας (εξαιρουμένων των αφίξεων με κρουαζιέρα) το 2019 (+4,1% σε σχέση με το 2018), πραγματοποίησαν 36,6 εκατ. επισκέψεις (+5,2%) και 232,5 εκατ. διανυκτερεύσεις (+2,4%) στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ η συνολική τους δαπάνη ανήλθε σε 17,7 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, τα φετινά έσοδα θα διαμορφωθούν κοντά στα 3 με 3,5 δις ευρώ, ποσό σημαντικά μικρότερο από εκείνο της προηγούμενης χρονιάς.

Την πρωτοκαθεδρία, βάσει του αριθμού επισκέψεων διατήρησε η Γερμανία, στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Βουλγαρία, ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Με βάση τις εισπράξεις, οι πέντε σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας για το 2019, είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α., η Γαλλία και η Ιταλία.

Κατά μέσο όρο, κάθε ταξιδιώτης επισκέφθηκε 1,17 Περιφέρειες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι δε το στοιχείο ότι οι τουρίστες που προέρχονται από μακρινούς προορισμούς τείνουν να επισκέπτονται μεγαλύτερο αριθμό Περιφερειών με τη λογική ότι, λόγω απόστασης, δύσκολα θα επισκεφτούν και δεύτερη φορά την ίδια χώρα.

Η δαπάνη ανά επίσκεψη στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2019 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 482 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +7,4% σε σχέση με το 2018 (449 ευρώ). Νικητής αναδείχτηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κατά κεφαλήν δαπάνη ύψους 751 ευρώ, αυξημένη κατά 12,7%, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μόλις 115 ευρώ.

Όσο για τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2019 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 76 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +10,3% σε σχέση με το 2018 (69 ευρώ). Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 97 ευρώ και η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 43 ευρώ.

Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,3 διανυκτερεύσεις, με την Περιφέρεια Κρήτης να κερδίζει τις εντυπώσεις σημειώνοντας 8,2 διανυκτερεύσεις.

Η φετινή χρονιά δεν πρέπει να συνυπολογιστεί

«Θα ήταν μεγάλο λάθος η όποια ανάλυση των φετινών στοιχείων και η σύγκρισή τους με αντίστοιχα προηγούμενων ετών διότι θα μας οδηγήσει σε συμπεράσματα εκτός πραγματικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος όλα τα νούμερα είναι αρκετά κάτω και ο κλάδος δεν πρόκειται να βγάλει τη χρονιά που έρχεται εάν δεν υπάρξουν σοβαρές λύσεις για τον τουρισμό» τονίζει στο fortunegreece.com o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Ο ίδιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την εγκυρότητα των στοιχείων που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς στη δημοσιότητα, καθώς, όπως λέει, υπάρχει μεγάλη απόκλιση με τα νούμερα που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Εκεί που εστιάζει την προσοχή του είναι στο να μην  επαναληφθούν τα λάθη της φετινής τουριστικής σεζόν η οποία διεξήχθη κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την ανάδυση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Αν κάτι μπορώ να κρατήσω από τη φετινή σεζόν είναι ότι είχε έντονα διαπραγματευτικά χαρακτηριστικά από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε όλους τους κρίκους της τουριστικής αλυσίδας. Οι Tour Operators, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, βρήκαν πάτημα για να πιέσουν για καλύτερες τιμές τα ξενοδοχεία, τα οποία με τη σειρά τους ακολούθησαν την ίδια πολιτική απέναντι στους προμηθευτές. Το αποτέλεσμα ήταν να δουλέψουν όλοι με ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια κέρδους. Οι τουρίστες στην πλειονότητά τους έμειναν λιγότερες μέρες, ξόδεψαν λιγότερα χρήματα και επέλεξαν κατά κύριο λόγο τα πολύ φθηνά καταλύματα, με εξαίρεση κάποιους που διάλεξαν να μείνουν σε λίγα και πολύ ακριβά καταλύματα».

Ποιοι επέλεξαν Ελλάδα

Η δεύτερη μελέτη είχε να κάνει με τις «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2018 και 2019, Ανάλυση κύριων χωρών Β’ Μέρος». Όπως προκύπτει, το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα το 2019 ανήλθε σε 24 εκατομμύρια ενισχυμένο κατά +3,5% ή 810 χιλιάδες σε σχέση με το 2018.

Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης διατηρήθηκε η αγορά της Γερμανίας με 4,1 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση  κατά +0,7%. Στη δεύτερη θέση διατηρήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με 4 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +5%. Ακολούθησε στη τρίτη θέση η Ιταλία με 1,9 εκατ. αφίξεις και στην τέταρτη η Γαλλία με 1,4 εκατ. αφίξεις παρουσιάζοντας αυξήσεις κατά 5,5% και 7,9% αντίστοιχα. Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Ολλανδία, με 1,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +5 % σε σχέση με το 2018. Από τις πέντε πρώτες χώρες προήλθε το 52% των επιβατών για το 2019.

Η Πολωνία με 969.203 επιβάτες κατατάχθηκε στην έκτη θέση, καταγράφοντας μείωση κατά -12,4%  και η Κύπρος με 837 χιλ. επιβάτες στην έβδομη παρουσιάζοντας μείωση κατά -2,0%. Η Ρωσία με 806 χιλ.  επιβάτες βρέθηκε στην όγδοη θέση παρουσιάζοντας μείωση κατά -6,9% και το Ισραήλ με 715 χιλ.  επιβάτες στην ένατη καταγράφοντας αύξηση κατά +11,4%. Το top 10 συμπληρώθηκε με την Ελβετία από την οποία προήλθαν 703 χιλ. επιβάτες.

Να σημειωθεί ότι ο μήνας αιχμής των αεροπορικών αφίξεων είναι ο Ιούλιος κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 4,1 εκατ. επιβάτες.