Το πρώτο «χτύπημα» της Κίνας μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς

Το πρώτο «χτύπημα» της Κίνας μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
epaselect epa06316762 US President Donald J. Trump (C-R) and Chinese President Xi Jinping (C-L) review soldiers of the Chinese People's Liberation Army honor guard during a welcome ceremony at the Great Hall of the People in Beijing, China, 09 November 2017. Trump is on an official visit to China from 08 to 10 November as part of his 12-day tour of Asia. EPA/ROMAN PILIPEY

Το Πεκίνο σηκώνει το γάντι και ετοιμάζεται να δώσει απαντήσεις.

Η Κίνα θα λάβει «δραστικά» μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, διεμήνυσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας μετά την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Τα μέτρα θα βασιστούν στις πιθανές απώλειες από τις αμερικανικές αποφάσεις, πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο την Παρασκευή.

«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σεβαστούν την αρχή του πολυεθνικού εμπορικού συστήματος, και να αποσύρουν τα μέτρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», αναφέρουν οι Κινέζοι.

Οι εξαγωγές της Κίνας γνώρισαν μια ανέλπιστη άνοδο τον Φεβρουάριο, απεικονίζοντας έτσι την αλλαγμένη φύση του παγκόσμιου εμπορίου στην οποία ο Τραμπ αντιπαραθέτει τον αμερικανικό προστατευτισμό. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, οι ΗΠΑ σαμποτάρουν το διεθνές σύστημα όπως αυτό αντιπροσωπεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και οι πράξεις της Ουάσινγκτον θα «ταρακουνήσουν σοβαρά» την παγκόσμια εμπορική τάξη.

Τα σχόλια αυτά ήρθαν μετά τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi, ο οποίος την Πέμπτη άσκησε έντονη κριτική στις ΗΠΑ και την απόφασή της να καταστήσει τον εαυτό της ως έναν «στρατηγικό ανταγωνιστή».

Η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων αναμένεται, όμως, να ενταθεί ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν αναφορές στις οποίες οι ΗΠΑ φέρονται να ετοιμάζονται να διακόψουν συγκεκριμένες κινεζικές επενδύσεις και να επιβάλουν δασμούς σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων με σκοπό να τιμωρήσουν το Πεκίνο για τις άδικες πρακτικές που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, με βάση άλλη μια έρευνα που έχει διατάξει ο Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη: Η Eυρώπη «σηκώνει το γάντι»: Θα απαντήσουμε στους δασμούς των ΗΠΑ σε 90 μέρες