Το πρώτο υπουργικό της χρονιάς με το βλέμμα…στα προαπαιτούμενα

Το πρώτο υπουργικό της χρονιάς με το βλέμμα…στα προαπαιτούμενα
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη Βουλή με θέματα Παιδείας, Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την Τρίτη κατατίθεται, εκτός απροόπτου, στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Η κυβερνητική ατζέντα.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2018 με βασικό θέμα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί επίσης ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθούν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, με ενδιάμεσους, πιθανούς, «σταθμούς», τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς (το …μισό Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή), καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

-Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.

-Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

-Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.

-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.

-Η διαμεσολάβηση.

-Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Τελικό ορόσημο είναι, υπενθυμίζεται, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» η κυβερνητική ηγεσία θα συνοδεύσει την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με πρόσκληση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές να αξιολογήσουν τη μεγάλη εικόνα και το κεντρικό διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο.

Πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται επίσης ο νομοθετικός και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει κάποια επίσημη αναφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να γίνει μια μικρή ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά προς τους συναδέλφους του, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, ενόψει και των συναντήσεων που είναι προγραμματισμένες με τους εκπροσώπους της ΠΓΔΜ το προσεχές διάστημα.