Το πρώτο κατάστημα KFC άνοιξε στο Θιβέτ

Το πρώτο κατάστημα KFC άνοιξε στο Θιβέτ

Αντιδράσεις από τις θρησκευτικές οργανώσεις.

Στο Θιβέτ «κρύβεται» ένα απ’ τα μεγαλύτερα μυστικά, εκείνο της μακροζωίας. Οι αρχαίοι γιατροί του Θιβέτ έχουν τα μεγαλύτερα μυστικά της αναζωογόνησης και της μακροζωίας. Σύμφωνα με τους μύθους εκεί ζούσε κάποιος ασκητής που είχε ξεπεράσει τον έναν αιώνα ζωής και τρεφόταν με μια μπουκιά «αμβροσίας» την ημέρα. Δεν χρειαζόταν ούτε νερό. Για να αποδείξουν οι Κινέζοι πως πρόκειται για απατεώνας τον έκλεισαν σε ένα κελί για 15 ημέρες, όταν τον απελευθέρωσαν διαπίστωσαν πως δεν έδειχνε καθόλου εξασθενημένος, αντίθετα ήταν ακμαίος και υγιής.

Για να εξασφαλίσουν τη μακροζωία αυτή, οι Θιβετιανοί ακολουθούν μια δίαιτα βασισμένη στη χορτοφαγία, το γαλακτικό οξύ και τη φυτική διατροφή, η οποία συνοδεύεται με πολλά λαχανικά και φρούτα.

Η φιλοσοφία και η στάση ζωής αυτή, όμως, δεν εμποδίζει τις αμερικανικές αλυσίδες γρήγορης εστίασης.

Ο λόγος για την Kentucky Fried Chicken (KFC), η οποία άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στο Θιβέτ, στη Λάσα, δέκα και πλέον χρόνια μετά μια πρώτη απόπειρα της εταιρίας να ανοίξει εκεί κατάστημά της η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Το κατάστημα στη Λάσα άνοιξε χθες. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά από τους διαδρόμους, συνθέσεις από λουλούδια και ένα κόκκινο χαλί για τα εγκαίνια στην είσοδο του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Shenli Shidai της πρωτεύουσας της περιφέρειας αυτής.

“Ως απόλυτος λάτρης του είδους, περίμενα στην ουρά επί ώρες και έκλαψα από συγκίνηση όταν γεύτηκα το παγωτό χωνάκι”, έγραψε χρήστης του Διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση τον Δεκέμβριο για το άνοιγμα “προσεχώς” του εστιατορίου είχε αποδοκιμαστεί από μη κυβερνητική οργάνωση και ο Δαλάι Λάμα, ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, είχε επικρίνει προγενέστερο σχέδιο εγκατάστασης του KFC το 2004. Ο θρησκευτικός αξιωματούχος είχε κρίνει ότι η επεξεργασία κοτόπουλων εκτροφής για την παρασκευή των έτοιμων φαγητών της αλυσίδας “είναι βάναυση και παραβιάζει τις θιβετιανές αξίες”.

Το Πεκίνο ελέγχει το Θιβέτ από τη δεκαετία του 1950 και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα για επιβολή πολιτικής και θρησκευτικής καταστολής στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Η κεντρική κυβέρνηση υπογραμμίζει την οικονομική ανάπτυξη που έφερε στην περιοχή και κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα για “αποσχιστικές τάσεις”.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι “περισσότερες ξένες εταιρίες προσβλέπουν στην παρουσία τους στην περιοχή”.

Το KFC, που άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Κίνα το 1987, διαθέτει περισσότερα από 5.000 εστιατόρια σε περισσότερες από 1.100 πόλεις της χώρας, αναφέρει η ιστοσελίδα του ομίλου εστίασης Yum, ιδιοκτήτρια της εταιρίας.

Η Yum δεν σχολίασε σήμερα το άνοιγμα του εστιατορίου στη Λάσα, αλλά εκπρόσωπος του ομίλου είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι “το εστιατόριο θα εντάξει τοπικά στοιχεία διακόσμησης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού στην περιοχή”.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του εστιατορίου που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μια μεγάλη φωτογραφία του Ανακτόρου του Ποτάλα -η πρώην κατοικία του Δαλάι Λάμα- και τριγωνικά μοτίβα με ονόματα βουνών του Θιβέτ, μεταξύ των οποίων το ‘Εβερεστ.