Το πρώτο μεγάλο crash test της κυβέρνησης μετά τα καλοκαιρινά μπάνια

Το πρώτο μεγάλο crash test της κυβέρνησης μετά τα καλοκαιρινά μπάνια
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, Κυριακη 9 Αυγούστου 2015. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο χώρο διαμονής των θεσμών. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 29 Αυγούστου ξεκινά η νέα περίοδος αξιολόγησης και διαπραγματεύσεων.

Το  πρώτο κρίσιμο crash test της κυβέρνησης με τους θεσμούς έρχεται στις 29 Αυγούστου, κατά τη συνεδρίαση του EWG, όπου και θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Τα πρώτα μηνύματα από τους εκπροσώπους του κουαρτέτου δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς διαπιστώνουν μια παρατεταμένη καλοκαιρινή «χαλαρότητα», αφού τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έχουν κολλήσει.

Η κυβέρνηση θα πρέπει έως τα τέλη του μήνα να  έχει υλοποιήσει μια σειρά από επώδυνες δράσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους,

-τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης στη ΔΕΗ,

-τον καθορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου στο νέο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων,

-τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ,

-την ένταξη της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ αυτών ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους δανειστές η εξέλιξη με το Ελληνικό, καθώς τη χαρακτηρίζουν ως άλλο ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη των δύο πλευρών, αλλά και λάθος μήνυμα για την προσέλκυση επενδυτών.

Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος για τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Πηγές των δανειστών εκτιμούν ότι «εφόσον βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο και δεν έχει γίνει τίποτα με τα απλά, η αξιολόγηση δεν θα ξεκινήσει πριν τον Οκτώβριο».

Η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος -βασικό παραδοτέο για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από το Μάιο- φαίνεται ότι οδεύει προς Δεκέμβριο, αφού η κυβέρνηση επιμένει ότι θα διαπραγματευθεί τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Πάντως, οι δανειστές έχουν ήδη βγάλει «κίτρινη κάρτα» απορρίπτοντας το σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου που τους απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών με χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020, ωστόσο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει/ελπίζει ότι η στάση τους μπορεί να αλλάξει  κατά τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, «τρέχουν» και οι διεργασίες για την παρουσίαση του πρώτου μέρους του σχεδίου για  την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα στελέχη του ESM έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν στο EWG της 29ης Αυγούστου τις προτάσεις για τη βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, που έχει ήδη ξεκινήσει να αποπληρώνει η Ελλάδα, η κατάργηση του «καπέλου» του 2%, που θα πληρώσει η Αθήνα το  επόμενο έτος για το δάνειο των 10 δισ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για  την επαναγορά ομολόγων το 2012, ενώ συζητείται και η λύση της μείωσης του  επιτοκιακού περιθωρίου στο  συνολικό επιτόκιο με το οποίο βαρύνονται τα ελληνικά δάνεια.