Το πρώτο «θαλάσσιο» ψηφιακό νόμισμα είναι ελληνικό

Το πρώτο «θαλάσσιο» ψηφιακό νόμισμα είναι ελληνικό

Η Χριστιάνα Ζούπα μας συστήνει το Oceanus Coin.

 

Μια startup, ονόματι Oceanus Foundation, έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στη θαλάσσια βιομηχανία εισάγοντας το Oceanus Coin, το πρώτο στην ουσία ψηφιακό νόμισμα στον χώρο της ναυτιλίας. Πίσω από αυτό το, αρκετά φιλόδοξο, εγχείρημα βρίσκεται η Χριστιάνα Ζούπα, που μαζί με την ομάδα της, έχει κερδίσει την προσοχή των ναυτιλιακών εταιρειών. Μάλιστα αυτό το διάστημα βρίσκεται, όπως αποκαλύπτει στο fortunegreece.com, σε συζητήσεις με γνωστό-μεγάλο ναυτιλιακό όμιλο που θέλει να επενδύσει στην δημιουργία της blockchain πλατφόρμας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας, η ομάδα του Oceanus Foundation έχει ανακηρυχθεί από την Deutsche Bank & H-Farm Education, ως μια από τις 10 καλύτερες Blockchain Startups του κόσμου, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 12 καλύτερες Blockchain Startups του κόσμου από το Token Fest στο Σαν Φρανσίσκο, τη σημαντικότερη διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των Cryptocurrencies & Blockchain.

Πώς όμως έφτασαν ως εκεί; Η Χριστιάνα αναφέρει στο fortunegreece.com πως έπειτα από την συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Innovation Camp στην Ταϋλάνδη, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνεργαστούν, στο πλαίσιο του bootcamp, με στελέχη και προγραμματιστές του Ethereum Foundation, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τη λειτουργία και τις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων.

«Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στην νέα αυτή τεχνολογία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι προερχόμαστε από την Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη, μας οδήγησε στην δημιουργία του Oceanus Foundation. Το Oceanus Coin, είναι το μέσο συναλλαγών για τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουμε, αλλά και το μέσο που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη της καινοτομίας στην ναυτιλιακή κοινότητα».

Οι υπηρεσίες που πρόκειται να λανσάρουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία περιλαμβάνουν: την πλατφόρμα κρατήσεων πλοίων για μεταφορά φορτίων, τον εκσυγχρονισμό των Bill of Landings σε ψηφιακά με την χρήση των Smart Contracts της τεχνολογίας ethereum, έναν accelerator που θα επενδύσει σε καινοτόμες startups που ασχολούνται με τους τομείς της ναυτιλίας, διαχείρισης λιμένων και μεταφορών, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, συνδυάζοντας τις νέες τεχνολογίες, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς επίσης και την οικονομική υποστήριξη νέων, μέσω του Oceanus Foundation, που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο της ναυτιλίας.

Ανάγκη για ριζική ανανέωση στο χώρο της ναυτιλίας

«Αποκλειστικό μέσο συναλλαγής για τις υπηρεσίες μας είναι το Oceanus Coin. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, μας ξεχωρίζει ως εταιρεία, είναι η αναγνώριση της ανάγκης για ριζική αναδιάρθρωση του χώρου της ναυτιλίας. Για να επέλθει η αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλίας, χρειάζεται χρόνος. Για το λόγο αυτό στοχεύουμε στη δημιουργία μιας εκπαιδευμένης και εξοικειωμένης με τις νέες τεχνολογίες ναυτιλιακής κοινότητας», επισημαίνει η Χριστιάνα υπογραμμίζοντας πως ο στόχος δεν είναι άλλος από το  να προσφέρουν στη νέα γενιά επιχειρηματιών της ναυτιλίας, όλα τα εφόδια και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την ναυτιλιακή βιομηχανία.

Μολονότι επικεντρώνονται, κυρίως  στην ναυτιλιακή βιομηχανία, το κοινό του Oceanus Foundation είναι ευρύτερο. «Απευθυνόμαστε όχι μόνο στους επιχειρηματίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μα και σε όλα τα μέρη που την απαρτίζουν. Οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε φοιτητές, νέους επιχειρηματίες της StartUp κοινότητας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και σε επενδυτές». Εξηγεί πως ο λόγος που έχει επιλεγεί ως μέσο συναλλαγής αποκλειστικά το Oceanus Coin, δεν είναι μόνο για την ενίσχυση της ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και για την αύξηση της αξίας του, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο μια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή ακόμα και αν πρόκειται για άτομα που δεν σχετίζονται με την ναυτιλιακή κοινότητα.

Χαρτογραφώντας τα «νερά» της ελληνικής ναυτιλίας, η Χριστιάνα αναφέρει πως  ξεπερνάει σε επενδύσεις ιδιόκτητων πλοίων τα 100 δισεκατομμύρια, νούμερο που της εξασφαλίζει για ακόμα μια χρονιά την πρώτη θέση στο βάθρο, δεδομένου ότι καλύπτει σχεδόν το 19% της παγκόσμιας αγοράς.

«Είμαστε σε μια περίοδο που αναζητάμε εταιρείες πιλότους που θα μας καθοδηγήσουν στα επόμενα βήματα μας. Η προσπάθειά μας εμβαθύνει στην δημιουργία συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες πρόθυμες να μπουν στο μετοχικό μας κεφάλαιο, βοηθώντας μας στη δημιουργία δικτύων». Ιαπωνία, Κίνα, ΗΠΑ, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότιος Κορέα και Δανία είναι οι αγορές που κάνει «focus» η Oceanus Foundation.

Oceanus coin και ασφάλεια προσωπικών δεδομένων

Ωραία μέχρι εδώ. Ωστόσο, κάποιος, εύλογα θα μπορούσε να δείξει δυσπιστία απέναντι στο Oceanus coin και να θέσει το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Πόσο αξιόπιστη είναι η όλη διαδικασία; Η Χριστιάνα απαντά πως η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων παραμένει ένας σημαντικός  προβληματισμός, ειδικά με την επερχόμενη ισχύ του General Data Protection Regulation (GDPR) τον Μάιο του 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει την λειτουργία του Oceanus Foundation, καθώς επεξεργάζεται ,κυρίως, εταιρικά δεδομένα.

«Ως προς τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων χρηστών που θα επιλέξουν το Oceanus ως μέθοδο πληρωμής, η τεχνολογία blockchain είναι πλήρως αδιάβλητη, ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφορία, όπως τα στοιχεία των χρηστών, πέρα από τις διευθύνσεις των Ethereum Wallet που αποτελούν δημόσιο δεδομένο».

Όσο  για το αν έχει σταθεί εμπόδιο το νεαρό της ηλικίας για την εισχώρηση στους επιχειρηματικούς κύκλους της ναυτιλιακής αγοράς, η Χριστιάνα απαντά πως όχι. Ίσα – ίσα είναι ανοιχτοί στο να συζητήσουν projects και ιδέες με νέους ανθρώπους.

«Δυσπιστία έχουμε λάβει  κυρίως από την τραπεζική αγορά και τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αγορές, που όμως, παρά τις φυσιολογικές αμφιβολίες για μια πολύ σύγχρονη τεχνολογία που αδυνατούν να καταλάβουν, συνεχίζουν να μας προσκαλούν σε συζητήσεις για διερεύνηση προοπτικών».

Βασική θέση τόσο της ίδιας όσο και του συνεργάτη της Νίκου Κωστόπουλου, είναι ότι όπως οι τεχνολογικές υπηρεσίες σαν το Uber δεν έρχονται να αναβαθμίσουν τα ταξί, ή  το Airbnb να αναβαθμίσει τα παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά να δημιουργήσουν μια νέα αγορά, έτσι και τα κρυπτονομίσματα δεν έρχονται να αναβαθμίσουν τις τραπεζικές χρηματιστηριακές πράξεις αλλά να δημιουργήσουν κάτι εντελώς καινούριο από το μηδέν.

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη νέους με ιδέες και όρεξη για δουλειά. Η ελληνική startup κοινότητα θα μπορούσαμε με άνεση να πούμε, πως είναι από τις πιο ενεργές στο κομμάτι της διάθεσης για δημιουργία. Εκεί που υστερούμε είναι στην υλοποίηση τους σε βιώσιμη εταιρεία. Σίγουρα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες με διαγωνισμούς και funds στην Ελλάδα, αλλά από εκεί και έπειτα δεν προσφέρονται οι κατάλληλες υποδομές για την εξασφαλισμένη επιτυχή τους πορεία» λέει η Χριστιάνα και προσθέτει πως εξίσου σημαντικός παράγοντας για την ανέλιξη μιας start up είναι και ο φορολογικός.

Το «άνοιγμα» στην Αμερική και οι συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή

«Μπορεί να μένουμε Ελλάδα και να δραστηριοποιούμαστε από την Ελλάδα, όμως η έδρα του Oceanus Foundation δεν βρίσκεται στην χώρα μας όσο και εάν το θέλαμε, λόγω της έλλειψης κανονισμού για τα ψηφιακά νομίσματα. Επιπλέον, μπορεί οι συνιδρυτές να είμαστε Έλληνες, αλλά το 92% της ομάδας που απαρτίζει το Oceanus Foundation προέρχεται από Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία και Ευρώπη. Σίγουρα σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές θα παραμείνουμε στην Ελλάδα».

Στα άμεσα σχέδια είναι η αναβάθμιση της εικόνας του Πειραιά, ως το λιμάνι που θα αγκαλιάζει και θα υποδέχεται την ναυτιλιακή καινοτομία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Oceanus Foundation δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια χρηματοδότηση και μάλιστα έχουμε απορρίψει στο παρελθόν προτάσεις, καθώς, όπως λέει η Χριστιάνα, δεν παρεκκλίνουν από τα standards που έχουν θέσει.

«Αυτό το διάστημα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με εκπροσώπους γνωστών ναυτιλιακών ομίλων Ελλάδας, Νορβηγίας και Ιταλίας. Επίσης, το Μάρτιο κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για το Oceanus Foundation στην Αμερική, το οποίο και θα ανακοινώσουμε σύντομα. Με την επιστροφή μας στην Ελλάδα, θα κάνουμε την τελική μας επιλογή που θα καθορίσει την εξέλιξη αυτών των συζητήσεων» καταλήγει.