Το πρόβλημα με τα Boeing 737 Max φέρνει απολύσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του αεροσκάφους

Το πρόβλημα με τα Boeing 737 Max φέρνει απολύσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του αεροσκάφους
epa07432176 A Southwest Airlines Boeing 737-700 departs from Ronald Reagan-National Airport in Arlington, Virginia, USA, 12 March 2019. The Boeing 737 Max 8 aircraft has come under scrutiny after similar deadly crashes in Ethiopia and Indonesia. Several countries and airlines have grounded 737 Max 8 planes. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κύμα απολύσεων έρχεται σε μια περίοδο όπου τα 737 Max παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος ύστερα από δύο δυστυχήματα - τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019 - που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 346 ανθρώπους.

του Dan Catchpole

Αυξάνονται οι απολύεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του επιβατικού αεροσκάφους 737 αφότου η Boeing αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή τον Γενάρη. Και οι περικοπές θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς προμηθευτές που μέχρι τώρα τις είχαν αποφύγει λένε ότι θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους εάν δεν ξεκινήσει εκ νέου και σύντομα η παραγωγή.

Η Spirit AeroSystems, η οποία κατασκευάζει ατράκτους για τα 737 στο Κάνσας, απέλυσε 2.800 εργαζομένους τον περασμένο μήνα. Μετά από αυτή την απόφαση – που ήταν η πιο δραστική μεταξύ των προμηθευτών του 737 – η Moody’s υποβάθμισε το ομόλογο της εταιρείας και είπε ότι οι περικοπές αυτές απειλούν το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Εντωμεταξύ, η GKN Aerospace, προμηθευτής πολλών κατασκευαστών αεροσκαφών παγκοσμίως, ανακοίνωσε μερικές δεκάδες απολύσεις σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ουάσινγκτον και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι πολύ νωρίς να ορίσουμε έναν τελικό αριθμό απολύσεων» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Wes Bates. Και προσέθεσε ότι οι περικοπές είναι κομμάτι μιας τρέχουσας διαδικασίας, καθώς η εταιρεία «συνεχίζει να εξετάζει ποια είναι τα καταλληλότερα βήματα ανά εργοστάσιο».

Η εταιρεία με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο εφοδιάζει τη Boeing με ακροπτερύγια και άλλα εξαρτήματα για το Max. Επίσης, παράγει τα παράθυρα που μετά τοποθετεί στις ατράκτους της η Spirit AeroSystems.

Το κύμα απολύσεων έρχεται σε μια περίοδο όπου τα 737 Max παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος ύστερα από δύο δυστυχήματα – τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019 – που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 346 ανθρώπους.

Η Boeing συνέχισε την παραγωγή σε χαμηλότερους ρυθμούς, αλλά τον Ιανουάριο αποφάσισε την προσωρινή παύση. Μην έχοντας τη δυνατότητα να παραδώσει αυτά τα αεροσκάφη, έχει σε αποθήκευση πάνω από 400 Max.

Σε επικοινωνία με αναλυτές της Γουόλ Στριτ την περασμένη εβδομάδα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Boeing, David Calhoun, ανέφερε ότι η εταιρεία του ίσως ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή τον Απρίλιο. Όμως, δεν προσδιόρισε εάν αυτό αφορά την παραγωγή από προμηθευτές ή από την τελική γραμμή παραγωγής του Max στην Ουάσινγκτον.

Ήδη, πάντως, η οικονομία των ΗΠΑ αισθάνεται τον αντίκτυπο από τις καθυστερήσεις στην επαναπιστοποίηση του αεροσκάφους. Τον Ιανουάριο, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Munchin, είπε ότι η κρίση με τα αεροσκάφη Max ίσως περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2020.

Εντωμεταξύ, οι προμηθευτές αισθάνονται συμπιεσμένοι. Ο Paul Bergman, εκπρόσωπος της Boeing, δήλωσε: «Θα εργαστούμε στενά με την εφοδιαστική μας αλυσίδα ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή και έξυπνη επιστροφή στην παραγωγή».