Το ψηφιακό «δικαίωμα στη λήθη» τώρα και στη δημοσιογραφία- Η πρωτοβουλία της Boston Globe ανατρέπει τα δεδομένα

Το ψηφιακό «δικαίωμα στη λήθη» τώρα και στη δημοσιογραφία- Η πρωτοβουλία της Boston Globe ανατρέπει τα δεδομένα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Boston Globe αποφάσισε να εφαρμόσει μια περιορισμένη εκδοχή του ευρωπαϊκού «δικαιώματος στη λήθη». Τι σημαίνει, όμως, αυτό;

του Aaron Pressman

Την περασμένη εβδομάδα, η Boston Globe ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία με την επωνυμία «Fresh Start» («Νέο Ξεκίνημα»). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει αίτημα για να αναθεωρηθούν πληροφορίες σχετικές με αυτόν- οι οποίες μπορεί να υποβαθμιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης, ή και να αφαιρεθούν εντελώς απ’ αυτά.

Πρόκειται για μια πιο περιορισμένη εκδοχή του ευρωπαϊκού δικαιώματος στη λήθη, που είναι και καταλληλότερη για τον κόσμο της δημοσιογραφίας. Μια επιτροπή που συστήθηκε από την εφημερίδα θα αξιολογεί όλα τα αιτήματα, βάζοντας «ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη» για αλλαγές που αφορούν δημόσια πρόσωπα ή σοβαρά εγκλήματα.

«Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας μια ειδησεογραφική ιστορία της Globe να επιδράσει στο μέλλον των απλών ανθρώπων που μπορεί να αφορά η είδηση αυτή» εξηγεί ο συντάκτης της Globe, Brian McGrory. «Αίσθησή μας, δεδομένου του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, είναι ότι όλο αυτό έχει μια δυσανάλογη επίδραση στον μαύρο πληθυσμό. Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα είναι να αρχίσουμε να θίγουμε το πρόβλημα αυτό».

Η κίνηση αυτή, που ακολουθεί τα βήματα ενός ήδη υπάρχοντος διετούς προγράμματος της Cleveland Plain Dealer, καλωσορίστηκε από κάποιους αλλά κατακρίθηκε από άλλους ως μια οργουελιανής έμπνευσης λογοκρισία της ιστορίας.

Η Globe λέει ότι η προσπάθειά της ξεκινά ως ένα πείραμα. Η βασική ιδέα είναι να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε φυλετική μεροληψία που μπορεί να υπάρχει εγγενώς σε αποφάσεις του συστήματος απονομής δικαιοσύνης του παρελθόντος και στις σχετιζόμενες ειδησεογραφικές αναφορές. Μένει, όμως, να δειχθεί κατά πόσο το πρόγραμμα θα επιτύχει τον στόχο αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι οργουελιανό να αναγνωρίσουμε ότι το διαδίκτυο – και οι λειτουργίες και αποφάσεις ενός γίγαντα της αναζήτησης- μπορεί να πλήξει τα άτομα με τρόπους που είναι άδικοι και όχι τόσο απαραίτητοι.

Πηγή: Fortune