Το ψηφιακό ευρώ θα αντιμετωπίσει τα «ψεύτικα νομίσματα» των τεχνολογικών κολοσσών, λέει η ΕΚΤ

Το ψηφιακό ευρώ θα αντιμετωπίσει τα «ψεύτικα νομίσματα» των τεχνολογικών κολοσσών, λέει η ΕΚΤ

Νέα προειδοποίηση για τα κρυπτονομίσματα απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» την έκδοση ψηφιακού νομίσματος για να αντιμετωπιστεί η «λαίλαπα» των υπόλοιπων «ψεύτικων νομισμάτων».

Ειδικότερα, στην ετήσια έρευνά της, που επιγράφεται «Ο διεθνής ρόλος του ευρώ», οι οικονομολόγοι Μάσιμο Φεράρι και Αρνό Μελ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τα «ψεύτικα νομίσματα» που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής ξένων τεχνολογικών κολοσσών, όπως, για παράδειγμα, το project Diem της Facebook.

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η χρησιμοποίηση ψεύτικων νομισμάτων στο διασυνοριακό σύστημα πληρωμών, που κινδυνεύει πέσει θύμα μη εγχώριων τεχνολογικών κολοσσών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθιστώντας πολίτες και επιχειρήσεις ευάλωτους σε μια σειρά από γιγαντιαίους providers με μεγάλη επιρροή στην αγορά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία της τόσο για τα κρυπτονομίσματα όσο και για stablecoins. Στο παρελθόν, οι ευρωπαϊκές αρχές έθεσαν βέτο για projects όπως το νόμισμα Diem της Facebook. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα προχωρά σταδιακά στην έκδοση του λεγόμενου «ψηφιακού ευρώ», με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να σημειώνει τον Ιανουάριο πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε το νέο ευρωπαϊκό ψηφιακό νόμισμα να καταστεί ασφαλές. «Το εγχείρημα ίσως χρειαστεί περισσότερα από πέντε χρόνια» είχε επισημάνει.

Σε κάθε περίπτωση, το «αφήγημα» των Φεράρι και Μελ εξετάζει διάφορα σενάρια, στα οποία η έκδοση του ψηφιακού ευρώ παραμένει αναγκαιότητα. Όπως επισημαίνουν, είναι εκ των ων ουκ άνευ να αντιμετωπιστεί ο νομισματικός ανταγωνισμός των τεχνολογικών κολοσσών.

«Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συμβάλει στην ψηφιοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με συναλλαγές, μέσω ηλεκτρονικών τιμολογίων, ηλεκτρονικών αποδείξεων, ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και ηλεκτρονικών υπογραφών, συμπιέζοντας τα κόστη».

Σύμφωνα με το report, η έκδοση του ψηφιακού ευρώ θεωρείται χρειώδης για να βελτιωθεί το τρέχον σύστημα διασυνοριακών πληρωμών και να ενισχυθεί το ψηφιακό εμπόριο.