Το ράλι των μετοχών μετά τη νίκη του Τραμπ συνεχίζεται

Το ράλι των μετοχών μετά τη νίκη του Τραμπ συνεχίζεται
epa05819107 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the Opening Bell in New York, New York, USA, 25 January 2017. The Dow Jones Industrial Average (DJIA) crossed over the 20,000 mark for the first time after the Opening Bell. EPA/ANDREW GOMBERT

Οι CEO εταιρειών του δείκτη Dow είδαν την αξία των μετοχικών τους μεριδίων να αυξάνεται συνολικά κατά 402 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο που τόσα πολλά στελέχη επιχειρήσεων που συναντιούνται με τον Πρόεδρο Τραμπ φεύγουν απ’ τον Λευκό Οίκο χαμογελώντας.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών στον δείκτη Dow Jones Industrial Average είδαν την αξία των μετοχικών μεριδίων τους να αυξάνεται συνολικά κατά 402 εκατομμύρια δολάρια από την ημέρα εκλογής του Τραμπ, σύμφωνα με μια μελέτη της Equilar.

Πρόκειται για μια αύξηση που αγγίζει το 18,4%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος του Dow για την ίδια περίοδο ήταν 11%.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κερδών ανήκει στους επικεφαλής των Goldman Sachs και JPMorgan Chase, καθώς οι υποσχέσεις του Τραμπ για μείωση της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας έχουν στείλει στα ύψη τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών.

Το ράλι της μετοχής της Goldman, η οποία έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% μετεκλογικά, έχει οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των μετοχών που διαθέτει ο CEO της τράπεζας, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, κατά 146 εκατομμύρια δολάρια (!).

Ο ίδιος μάλλον δεν είχε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη όταν στα τέλη του 2015 έλεγε ότι ανησυχούσε με την προοπτική εκλογής του Τραμπ.

Η άνοδος των μετοχών μετά την εκλογή Τραμπ έχει ωφελήσει και τον Τζέιμι Ντάιμον. Το αφεντικό της JPMorgan έχει κερδίσει 116 εκατομμύρια δολάρια από την αύξηση της αξίας του μετοχικού του μεριδίου.

Και μπορεί η Apple να έχει αναδειχθεί σε δημόσιο επικριτή του Τραμπ, αλλά η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 23% από τη νίκη του μέχρι σήμερα. Και όπως εκτιμά η Equilar, οι μετοχές της εταιρείας που έχει στη διάθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, έχουν αυξηθεί σε αξία κατά 23 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην ίδια περίοδο.

Άλλοι CEO που κερδίζουν πολλά χρήματα χάρη στο μετεκλογικό ράλι των μετοχών είναι ο Κένεθ Σενό και ο Ντένις Μουίλενμπεργκ, επικεφαλής της American Express και της Boeing αντίστοιχα.

Η άνοδος των μετοχών οφείλεται στο ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως οι υποσχέσεις του Τραμπ για μείωση των φόρων, αύξηση των δαπανών για υποδομές, και μείωση της ρύθμισης θα τονώσουν την οικονομία και την κερδοφορία των εταιρειών.