Το Remdesivir πήρε το «πράσινο φως» ως θεραπεία για τον κορωνοϊό. Γιατί όμως κατρακυλάει η μετοχή της Gilead;

Το Remdesivir πήρε το «πράσινο φως» ως θεραπεία για τον κορωνοϊό. Γιατί όμως κατρακυλάει η μετοχή της Gilead;
epa08369711 Exterior view of Gilead Sciences, Inc., Headquarter campus in Foster City, California, USA, 17 April 2020. According to a report, University of Chicago Medicine researchers saw 'rapid recoveries' in 125 patients suffering from COVID-19 who were taking Gilead Sciences Inc.'s US:GILD experimental drug remdesivir as part of a clinical trial. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η φαρμακοβιομηχανία Gilead βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτήν την εβδομάδα για το πειραματικό της φάρμακο Remdesivir κατά του COVID-19. Θα νόμιζε κανείς ότι οι επενδυτές θα έσπευδαν να αγοράσουν μετοχές λόγω των περιστάσεων, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

του Sy Mykherjee

Ένας γνωστός γίγαντας της βιοτεχνολογίας απέκτησε άδεια έκτακτης ανάγκης για ένα φάρμακο κατά του κορωνοϊού. Τις τελευταίες 48 ώρες έχουν έρθει στο φώς ενθαρρυντικά δεδομένα κλινικών δοκιμών τόσο από την εταιρεία όσο και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Όμως, η μετοχή της εταιρείας έπεσε περίπου 4,8% το απόγευμα της Παρασκευής – μια τεράστια πτώση για μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 δισ. δολαρίων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η φαρμακοβιομηχανία Gilead βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτήν την εβδομάδα για το πειραματικό της φάρμακο Remdesivir κατά του COVID-19. Το φάρμακο ήταν η πρώτη θεραπεία που έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για τον Covid-19.

Δεν είναι θαυματουργή θεραπεία, όπως δήλωσαν ειδικοί όπως ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) – αλλά είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για τη μείωση του φόρτου στο σύστημα υγείας και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με πιο σοβαρές επιπλοκές λόγω του Covid-19.

Θα νόμιζε κανείς ότι οι επενδυτές θα έσπευδαν να αγοράσουν μετοχές λόγω των περιστάσεων. Γιατί να μην επενδύσουν σε μια εταιρεία που προσπαθεί να σώσει χιλιάδες ζωές και την οικονομία γενικότερα;

Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη δεδομένης της φύσης των θεραπειών για μολυσματικές ασθένειες και μια παγκόσμια επιδημία που μπορεί να αναγκάσει την εταιρεία, μέσω της δημόσιας πίεσης, σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές φαρμάκων που δεν αποφέρουν κέρδος.

«Οι επενδυτές της βιοτεχνολογίας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα απ’ αυτό», λέει ο Brad Loncar, έμπειρος επενδυτής βιοτεχνολογίας. «Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι ότι η βιοτεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο, και οι ‘γενικοί επενδυτές’ της βιοτεχνολογίας ρίχνουν χρήματα σε ό,τι βλέπουν στα πρωτοσέλιδα».

Με άλλα λόγια: Οι επενδυτές που δεν γνωρίζουν σε βάθος τις λεπτομέρειες και την πολυπλοκότητα της ιατρικής επιστήμης και της βιοτεχνολογίας βασίζουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις σε βραχυπρόθεσμες ειδήσεις παρά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Η Gilead σχεδιάζει να δώσει τις πρώτες παρτίδες Remdesivir ουσιαστικά δωρεάν. Η εταιρεία ανέφερε επίσης την Πέμπτη ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη συνεχή ανάπτυξη και παραγωγή του Remdesivir – μια τεράστια δέσμευση που μπορεί να μην επιφέρει οικονομικά κέρδη.

Τα στελέχη της εταιρείας φαίνεται να γνωρίζουν τις οικονομικές προκλήσεις.

Την Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead, Daniel O’Day, είπε στο CNBC ότι αναγνωρίζει το καθήκον του προς την κοινωνία να κάνει το Remdesivir προσβάσιμο, ενώ ταυτόχρονα καλείται να το καταστήσει ένα βιώσιμο προϊόν για τους μετόχους σε μια δύσκολη άσκηση εξισορρόπησης. «Κατανοούμε την ευθύνη μας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους μετόχους», είπε.

Τα αντιβιοτικά, τα αντιιικά φάρμακα και οι θεραπείες μολυσματικών ασθενειών είναι δύσκολα πεδία για τους επενδυτές, δεδομένου ότι συνήθως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται δεν είναι κερδοσκοπικές και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν μπορεί συχνά να πλήττουν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία.

Όμως, παρότι αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να μην είναι ευκαιρία για πολλά χρήματα, ο Loncar πιστεύει ότι η καινοτομία που έχει επιδείξει η Gilead αξίζει να εξεταστεί από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η επιστήμη που διοχετεύεται στην ανάπτυξη φαρμάκων όπως το Remdesivir – που βρίσκεται πάνω από μια δεκαετία σε παραγωγή – αποτελεί προφανώς ένα ισχυρό χαρτί.