Το revenge travel υποχωρεί, ο τουρισμός στην Ελλάδα όχι

Το revenge travel υποχωρεί, ο τουρισμός στην Ελλάδα όχι
Enjoying vacation in Greece. Young traveling woman with national greek flag enjoying view of Athens city and Acropolis. Photo: Shutterstock
Τα στοιχεία δείχνουν μια αγορά που απομακρύνεται από την υπερθέρμανση του 2023-24 και εστιάζει στη σταθερότητα

Ο όρος «revenge travel», ή στα ελληνικά «εκδικητικά ταξίδια», περιγράφει τη μεγάλη αύξηση των ταξιδιών που σημειώθηκε μετά τα lockdowns της πανδημίας COVID-19. 

Αυτό το κύμα είχε να κάνει με την ανάγκη των ανθρώπων να αντιδράσουν στους περιορισμούς και να ξαναζήσουν την ελευθερία που τους έλειψε. 

Μετά από μήνες εγκλεισμού, ακυρωμένων διακοπών και απαγορεύσεων, εκατομμύρια ταξιδιώτες άρχισαν να ταξιδεύουν περισσότερο, πιο συχνά και πιο πολυτελώς. 

Πολλοί ξόδεψαν περισσότερα χρήματα σε εμπειρίες, ξενοδοχεία και πτήσεις, θέλοντας να «ρεφάρουν» τον χαμένο χρόνο. Το φαινόμενο κορυφώθηκε το 2022 και 2023, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πλέον, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία του Accommodation Barometer 2025, η τάση αυτή φαίνεται να υποχωρεί, με τη ζήτηση να επιστρέφει σε πιο σταθερά και βιώσιμα επίπεδα. Αυτό δεν ισχύει όμως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.

Παρά την κόπωση του φαινομένου «revenge travel» και τις γεωπολιτικές αναταράξεις οι ευρωπαϊκές τουριστικές επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση οι Ελληνικές μπήκαν στη σεζόν αισιόδοξες. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Σύμφωνα με την πέμπτη ετήσια έκδοση του European Accommodation Barometer (Booking.com & Statista), το 63% των επιχειρήσεων φιλοξενίας στην Ευρώπη δηλώνουν αισιόδοξες για την πορεία τους το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό ελάχιστα χαμηλότερο από το ρεκόρ του 2024 (65%), αλλά πολύ πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 2022 (38%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η Ελλάδα ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη θετική της προοπτική (85% των Ελλήνων ξενοδόχων αναμένουν ανάπτυξη), αλλά και για την επενδυτική της διάθεση, που βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης για το 2025. Το 85% των επιχειρήσεων δηλώνουν θετικές για το μέλλον (έναντι 63% ΕΕ). Σε ότι αφορά τις νέες προλήψεις φθάνει στις 7,45 ανά επιχείρηση (σ.σ. πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή το 19% σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε κατάρτιση (ΕΕ: 12%), το 66% αναφέρουν βελτίωση της πρόσβασης σε κεφάλαιο ενώ πάνω από το 50% των Ελλήνων ξενοδόχων αξιολογούν θετικά την υιοθέτηση AI σε τομείς όπως το marketing και η εξυπηρέτηση πελατών. 

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Τα στοιχεία δείχνουν μια αγορά που απομακρύνεται από την υπερθέρμανση του 2023-24 και εστιάζει στη σταθερότητα. Ειδικότερα το 57% των επιχειρήσεων αξιολογούν θετικά την επιχειρηματική τους πορεία το τελευταίο εξάμηνο (2024: 65%). Μόλις 9% χαρακτηρίζουν την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση ως «κακή» ή «πολύ κακή». Το 40% των καταλυμάτων αναφέρουν αύξηση της πληρότητας και το 43% αύξηση της μέσης τιμής διανυκτέρευσης (ADR).

Την ίδια στιγμή η πρόσβαση σε κεφάλαιο παραμένει σταθερή. Το 39% των καταλυμάτων δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες χρηματοδότησης, ενώ το 19% δηλώνει δυσκολία. Η επενδυτική πρόθεση για το εξάμηνο παραμένει θετική με το 62% να δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο επενδύσεων, το 17% να δηλώνει ότι θα το αυξήσει ενώ μόλις το 16% ότι θα το μειώσει.

Σταθερό το χάσμα μεγέθους και brand

Τα ξενοδοχειακά και τα καταλύματα με πάνω από 250 εργαζόμενους ξεπερνούν σημαντικά τα μικρότερα και ανεξάρτητα καταλύματα. Το 71% των αλυσίδων ανέφεραν αύξηση τιμών δωματίου (ADR), έναντι 61% των ανεξάρτητων. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση θεωρείται «εύκολη» από το 63% των μεγάλων μονάδων, αλλά μόλις από το 40% των μικρών. Ενώ το 75% των μεγάλων μονάδων επενδύουν το ίδιο ή περισσότερο σε εκπαίδευση προσωπικού, ενώ 26% των μικροεπιχειρήσεων (0–9 άτομα) δεν επενδύουν καθόλου.

Ο πόλεμος για ταλέντο συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή φιλοξενία. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα 3,6 νέες προσλήψεις κατά μέσο όρο αναμένονται σε κάθε επιχείρηση το επόμενο 12μηνο. Στα ανεξάρτητα ξενοδοχεία το ποσοστό είναι 2,7 προσλήψεις και στις αλυσίδες στις 5,85 προσλήψεις. Σε ότι αφορά τις ειδικότητες αυτές με τη μεγαλύτερη έλλειψη είναι στα διευθυντικά στελέχη με δυσκολία πρόσληψης με αναλογία 9:1 (δύσκολο προς εύκολο). Στη δεύτερη θέση είναι Sales & marketing και στην τρίτη θέση οργάνωση εκδηλώσεων και spa.

Τα κυριότερα εμπόδια στην εύρεση προσωπικού με βάση την έρευνα σε ποσοστό 56% είναι οι υψηλές μισθολογικές προσδοκίες, το 52% το μη ελκυστικό ωράριο (σ.σ. περιορισμένη ισορροπία προσωπικής ζωής), για το 45% η εποχικότητα και η αβεβαιότητα και για το 42% οι περιορισμένες προοπτικές ανέλιξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: