Το ρούβλι παραμένει υπό πίεση – Ξεκίνησε το trading στη Ρωσία

Το ρούβλι παραμένει υπό πίεση – Ξεκίνησε το trading στη Ρωσία
epa09791819 A man walks in front of digital panel displaying the euro and US dollar currency rate at an exchange office in St. Petersburg, Russia, 28 February 2022. Russian Central Bank on 28 February more than doubled key interest rate from 9.5 percent to 20 percent in an emergency move to support the Russian Ruble that fell to a record low. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia. EPA/ANATOLY MALTSEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα capital controls και ο διπλασιασμός του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν απέτρεψαν την βουτιά, που φτάνει πλέον το 40% από την αρχή του χρόνου.

Το ρούβλι κατρακύλησε την πρώτη ημέρα που επιτράπηκαν συναλλαγές στους traders στη Ρωσία. Από το τελευταίο κλείσιμο του νομίσματος την Παρασκευή, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι η χρεοκοπία φαίνεται πλέον «επικείμενη» και JPMorgan Chase & Co. και Bloomberg LP αφαίρεσαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από τους δείκτες τους.

«Το ρούβλι παραμένει υπό πίεση μετά από ένα ακόμη μπαράζ τιμωρητικών μέτρων», δήλωσε ο Piotr Matys, αναλυτής της InTouch Capital Markets Ltd. «Η αγορά στερείται σαφώς της κατάλληλης ρευστότητας».

Το νόμισμα υποχώρησε 11% στα 117,3550 ανά δολάριο, ανεβάζοντας την πτώση του φέτος σε σχεδόν 40%, η χειρότερη υποχώρηση παγκοσμίως. Οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες και στην υπεράκτια αγορά πριν από το άνοιγμα, η ενδεικτική διαφορά της τιμής αγοράς με αυτή της πώλησης φτάνει το 7,4%, κάτι που δείχνει ότι ενδέχεται να γίνονται λίγες πραγματικές συναλλαγές.

Προς το παρόν, μια σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση του νομίσματος. Εκτός από τα capital controls που απαγόρευαν σε αλλοδαπούς να πωλούν ή να εισπράττουν από τοπικούς τίτλους, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε προσωρινά στις τράπεζες να πουλούν νομίσματα σε πολίτες που δεν έχουν ήδη λογαριασμούς σε συνάλλαγμα. Τον περασμένο μήνα, υπερδιπλασίασε και το βασικό της επιτόκιο στο 20%.

Στην υπεράκτια αγορά, το ρούβλι υποχώρησε 4% στα 133,8810 ανά δολάριο, πτώση 8% σε επίπεδο εβδομάδας.

Ενώ η επενδυτική στάση απέναντι στο ρούβλι παραμένει βαθιά αρνητική, η πτώση του κατά σχεδόν 40% και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος για όσους θέλουν να το σορτάρουν υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια προοπτική προσωρινής τουλάχιστον ανάκαμψης, εκτιμούν αναλυτές μιλώντας στο Bloomberg.