Το σχέδιο της ΑΒ Βασιλόπουλος για να «κατακτήσει» Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το σχέδιο της ΑΒ Βασιλόπουλος για να «κατακτήσει» Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το πενταετές πλάνο για ανάπτυξη «καταστημάτων γειτονιάς» παρουσίασε η διοίκηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ. 

Δυναμική είσοδο στην αγορά των μικρών «καταστημάτων γειτονιάς» επιχειρεί η ΑΒ Βασιλόπουλος, με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο franchise – μοντέλο δικαιόχρησης «Το δικό σου» AB Shop&Go, που αποτελεί εξέλιξη του ήδη δοκιμασμένου και επιτυχημένου μοντέλου της, AB Shop&Go.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Λεωνίδας Βρεττάκος, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, η αγορά των μικρών «καταστημάτων γειτονιάς» (convenience stores) αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ελλάδα. Ειδικότερα στην Αττική η αγορά υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στην Ελλάδα στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, το πλάνο ανάπτυξης της ΑΒ Βασιλόπουλος περιλαμβάνει την δημιουργία 100 franchise καταστημάτων σε πέντε χρόνια, με στόχο την απόκτηση μεριδίου αγοράς 50% στην Αττική, σε βάθος δεκαετίας.

Αναφερόμενος στο νέο μοντέλο franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο κ. Βρεττάκος τόνισε ότι η εταιρεία, με στόχο να στηρίξει στην πράξη την ελληνική επιχειρηματικότητα, καινοτομεί με το νέο αυτό επιχειρηματικό σχήμα, προσφέροντας έως το 80% της αρχικής επένδυσης σε κάθε επιχειρηματία που επιθυμεί να λειτουργήσει το δικό του ΑΒ Shop&Go.

Σημειώνεται ότι το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία ενός τέτοιου είδους καταστήματος κυμαίνεται από 100 έως 150.000 ευρώ ενώ λειτουργούν ήδη 12 καταστήματα AB Shop&Go.

Το πρόγραμμα ξεκινά από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Το επώνυμο, μικρό κατάστημα της γειτονιάς AB Shop&Go διαθέτει χώρους πώλησης 120-200 τ.μ, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας καθημερινά, ενώ λειτουργεί και την Κυριακή, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Πρόκειται για self service κατάστημα, που προσφέρει 3.000-5.000 κωδικούς ειδών, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου πώλησης. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στο συνολικό προωθητικό πρόγραμμα της εταιρείας, ενώ διαθέτει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ΑΒ.

Επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ το 2018

Επενδύσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ προγραμματίζει να υλοποιήσει μέσα στο 2018 η ΑΒ Βασιλόπουλος με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου και των υπηρεσιών της. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέας αποθήκης 40.000 τ.μ.

στην Αττική (σ.σ. η εταιρεία βρίσκεται ήδη στην αναζήτηση οικοπέδου για την ανέγερση της αποθήκης), η δημιουργία 12-14 νέων εταιρικών καταστημάτων, 25 franchise καταστημάτων καθώς και η ανακαίνιση υφιστάμενων.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρεττάκος, η ΑΒ Βασιλόπουλος ενισχύει το δίκτυο καταστημάτων της επενδύοντας ετησίως περί τα 40 – 60 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων και την ανακαίνιση υφιστάμενων. Το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 414 και περιλαμβάνει cash and carry, franchise και εταιρικά καταστήματα.

Το 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υποχώρησε κατά 3%, στα 2,1 δισ. ευρώ από 2,17 δισ. ευρώ το 2016, ενώ η κερδοφορία ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην εικόνα της αγοράς, ο κ. Βρετττάκος τόνισε ότι το 2017 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά που χαρακτηρίστηκε από έντονη κινητικότητα στα δίκτυα των καταστημάτων των αλυσίδων. Η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου έκλεισε οριακά αυξημένη και εκτιμάται ότι και το 2018 θα σημειώσει ανάπτυξη 1,5%.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος πέτυχε υψηλή διακράτηση τόσο των μεριδίων αγοράς που κέρδισε το 2016 όσο και των νέων πελατών σε ποσοστά της τάξης του 70-80%. Σημειώνεται ότι το 2017 το μερίδιο αγοράς της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 21,7%.