Το σχέδιο της Κομισιόν για την πάταξη της «νόμιμης» φοροδιαφυγής

Το σχέδιο της Κομισιόν για την πάταξη της «νόμιμης» φοροδιαφυγής

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του «Πακέτου Φορολογικής Διαφάνειας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη του φαινομένου της αποφυγής καταβολής φόρων μέσω νόμιμων οδών. Πρόκειται για μία πρακτική την οποία έχουν κατηγορηθεί πως εφαρμόζουν ουκ ολίγες πολυεθνικές επιχειρήσεις και την ενισχύουν κράτη τα οποία χρησιμεύουν ως φορολογικοί παράδεισοι.

Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κυβερνήσεων για στοιχεία των φορολογικών τους αποφάσεων, ενώ κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει κάθε τρεις μήνες για τις φορολογικές της αποφάσεις.

Στο στόχαστρο φαίνεται πως τίθενται χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, οι οποίες έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας για περιπτώσεις «νόμιμης» φοροδιαφυγής.

Τα κυριότερα σημεία του πακέτου για την πάταξη της φοροαποφυγής:

-Τα κράτη- μέλη υποχρεούνται να ενημερώνουν όλε τις κυβερνήσεις της ΕΕ για όλες τις διασυνοριακές φορολογικές του αποφάσεις κάθε τρεις μήνες

-Οι εγχώριες φορολογικές αποφάσεις θα εξαιρούνται

-Καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας επικαλούμενη λόγους εμπορικού απορρήτου ή δημόσιας τάξης

-Κάθε κράτος- μέλος μπορεί να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες από αυτές που δίνει μία κυβέρνηση