Το σχέδιο του αμερικανικού ποδοσφαίρου για να «κατακτήσει» τον κόσμο

Το σχέδιο του αμερικανικού ποδοσφαίρου για να «κατακτήσει» τον κόσμο

Η περίφημη NFL ανοίγει τα φτερά της στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα αμερικανικά σύνορα.

Αυτό το σαββατοκύριακο το NFL μετακομίζει στην Ευρώπη. Και αν για εμάς η λέξη ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένη με αυτό που γνωρίζουν δισεκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον πλανήτη, οι Αμερικανοί παράγοντες του δικού του πρωταθλήματος «ποδοσφαίρου» θέλουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το αλλάξουν.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ο προσεχής αγώνας των ομάδων New York Jets και Miami Dolphins στο γήπεδο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο, αλλά και δύο ακόμη παιχνίδια του πιο δημοφιλούς αθλήματος εντός των αμερικανικών τειχών που θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή.

Φυσικά, τα εισιτήρια και για τα τρία παιχνίδια έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ περισσότεροι από 1 εκατ. Βρετανοί αναμένεται να τα παρακολουθήσουν ζωντανά από το BBC.

Επόμενο βήμα στην επέκταση του NFL στην Ευρώπη αναμένεται να είναι η ίδρυση μιας ομάδας με έδρα το Λονδίνο. Κι αυτό ίσως γίνει πριν κλείσει η δεκαετία.

Κάθε μεγάλη αμερικανική ομάδα προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να εξαπλώσει τη φήμη της –και τα έσοδά της- σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάτι το οποίο κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, αλλά και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου.

Παλαιότερα είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια ενός μινι-NFL στην Ευρώπη, όμως τελικά απέτυχε και σταμάτησε το 2007.

Δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει το NFL στην προσπάθειά του να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο πλανήτη, είναι οι πάρα πολύ περίπλοκοι κανόνες του αλλά και ο πολύ μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων που απαιτούνται από κάποιον για να αγωνιστεί. Κι αυτά δεν είναι καθόλου καλά για όποιον νεαρό αθλητή θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το σπορ.

Αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι πρεσβευτές του πρωταθλήματος είναι οι μη Αμερικανοί παίκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τις ομάδες τους σαν ένα είδους ατραξιόν που θα προσελκύσει περισσότερους συμπατριώτες τους στο άθλημα. Όμως η τεράστια τηλεοπτική απήχηση του NFL κι ιδιαίτερα του μεγάλου τελικού του (Super Bowl) ίσως αλλάξει τα δεδομένα στο προσεχές μέλλον.