Το σχέδιο του Mr.Chobani για την ενίσχυση των startups στην Τουρκία

Το σχέδιο του Mr.Chobani για την ενίσχυση των startups στην Τουρκία

Ο ιδρυτής και CEO της Chobani στηρίζει με 5 εκατ. δολάρια τους νέους επιχειρηματίες.

Ο Χαμντί Ουλουκάγια έχει γράψει την δική του ιστορία στον χώρο τον επιχειρήσεων. Ο Τουρκοαμερικανός  δισεκατομμυριούχος, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του γιαουρτιού για πάντα και έπεισε τους Αμερικανούς να δοκιμάσουν το γιαούρτι ελληνικού τύπου, δίνει πλέον έναν ακόμα λόγο για να θεωρείται η Chobani μια αξιοθαύμαστη εταιρεία και εκείνος ένας εξαιρετικός ηγέτης.

Ο ίδιος κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία του από μια μικρή παραγωγή, σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού με τζίρο άνω των 1,5 δις. δολ. το 2016.

Πλέον, αισθάνεται έτοιμος να μοιραστεί αυτή του τη γνώση και την εμπειρία με τους νέους επιχειρηματίες και παρουσιάζει την Πρωτοβουλία Χαμντί Ουλουκαγιά (Hamdi Ulukaya Initiative – γνωστή και ως HUG) ώστε να παράσχει υποστήριξη σε ανερχόμενους Τούρκους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Forbes Middle East, η πρωτοβουλία ενισχύει δύο κατηγορίες συμμετεχόντων: αυτούς που ήδη έχουν δικές τους startup επιχειρήσεις και αυτούς που έχουν κάποια ιδέα και θέλουν να την μετατρέψουν σε μια βιώσιμη και κερδοφόρα εταιρεία.

Ο Chobani θα επενδύσει 5 εκατομμύριαν δολάρια σε βάθος πενταετίας, με στόχο να ενισχύσει 6 startups και 24 επιχειρηματίες. Να σημειωθεί πώς κατατέθηκαν πάνω από 400 αιτήσεις εταιρειών και πάνω από 3.330 αιτήσεις επιχειρηματιών.

Οι ομάδες που πέρασαν συμμετείχαν σε ένα boot camp στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια ταξίδεψαν μέχρι τη Νέα Υόρκη όπου και θα παραμείνουν για σχεδόν τρεις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από σεμινάρια και εργαστήρια, ειδικά σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο  NYU, αλλά και να επισκεφτούν επιχειρηματικούς επιταχυντές και innovation centers στην Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη.

Ο Ουλουκάγια μοιράστηκε αυτή την εμπειρία με τους διαδικτυακούς του φίλους, αναρτώντας μια φωτογραφία  στο Twitter με τους συμμετέχοντες, γράφοντας: «Ήρθα στη Νέα Υόρκη μόνο με μία μικρή τσάντα, χωρίς να γνωρίζω κανέναν. Ήθελα αυτά τα παιδιά να έρθουν εδώ με τον ίδιο τρόπο», δείχνοντας έτσι έμπρακτα την στήριξη του στην νέα γενιά επιχειρηματιών.