Το σχέδιο του YouTube να χτυπήσει Spotify και Apple εκεί που «πονάνε»

Το σχέδιο του YouTube να χτυπήσει Spotify και Apple εκεί που «πονάνε»
Photo:

Δηλαδή στα έσοδα.

 

Κοντά στη δημιουργία μιας υπηρεσίας αναπαραγωγής μουσικής επί πληρωμή φέρεται να βρίσκεται το YouTube. Βασικός της στόχος θα είναι να αποτελέσει τον άμεσο ανταγωνιστή του Spotify και του Apple Music και ταυτόχρονα να κατευνάσει πολλούς από τους δημιουργούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κερδίζει μέσω αυτών πολλά χρήματα χωρίς να τους ανταμείβει όσο πρέπει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η υπηρεσία αυτή αναμένεται να λανσαριστεί τον προσεχή Μάρτιο και ήδη μεταξύ των εταιρειών της μουσικής βιομηχανίας που θα συμμετάσχουν βρίσκεται η Warner Music Group.

Δύο ακόμη γίγαντες της μουσικής, η Sony Music Entertainment και η Universal Music Group, καθώς και η σύμπραξη ανεξάρτητων δημιουργών Merlin είναι σε συζητήσεις με το YouTube.

Περισσότεροι από 1 δισ. χρήστες επισκέπτονται το YouTube κάθε μήνα και οι αξιωματούχοι της μουσικής βιομηχανίας έχουν εκφράσει παράπονα επειδή θεωρούν ότι η υπηρεσία δεν τους ανταμείβει αρκετά.

Πριν από την αναπαραγωγή online μουσικής επί πληρωμή, και οι μεγάλοι αλλά και οι μικρότεροι του χώρου βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της ανταλλαγής αρχείων μεταξύ χρηστών με εφαρμογές όπως το Napster από το 1999. Όμως τώρα η μεγάλη επιτυχία του Spotify και του Apple Music σηματοδοτούν μια σημαντική ανάκαμψη.

Η μητρική εταιρεία του YouTube, η Alphabet, ελπίζει ότι η νέα υπηρεσία -την οποία το Bloomberg αναφέρει ως Remix- θα αποδώσει καλύτερα έσοδα σε σύγκριση με όσα μπορούσε να προσφέρει σε παλαιότερες προσπάθειές της να κάνει το ίδιο.

Ούτε το Google Play Music του 2011 αλλά ούτε και το YouTube Music Key του 2014  (ή YouTube Red το 2016) δεν κατάφεραν να φτάσουν τον αριθμό των συνδρομητών του Spotify. Η τελευταία, μάλιστα, προσπάθεια, εξελίχθηκε στην πορεία ως το «σπίτι» για αυθεντικά βίντεο πρότζεκτ.