To σενάριο ύφεσης που οδηγεί σε απώλεια τριών ετών πλούτου για την οικονομία

To σενάριο ύφεσης που οδηγεί σε απώλεια τριών ετών πλούτου για την οικονομία
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: AFP
Τι δείχνει έρευνα της εταιρείας παροχής ελεγκτικών φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton.

Ύφεση 8,5% για το 2020 προβλέπει έρευνα της εταιρείας παροχής ελεγκτικών φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton, εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου.

Εάν το σενάριο αυτό για την ύφεση γίνει πραγματικότητα, η οικονομία το 2021 εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017, έχοντας απολέσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία τριετία.

Αυτό με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton, το 69% από το σύνολο των επιχειρήσεων της εγχώριας παραγωγής, που αντιπροσώπευε το 2019 εκτιμώμενο κύκλο εργασιών 287 δισ. ευρώ, επλήγη. Απαιτήθηκε δηλαδή είτε να περιληφθεί στους ΚΑΔ για τα μέτρα ενίσχυσης χωρίς να διακόψει τη δραστηριότητά του είτε να αναστείλει τη λειτουργία του.

Για το 2020, οι εταιρείες των κλάδων που μελετά η Grant Thornton –αντιστοιχούν σε δείγμα 17.000 οντοτήτων με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ καθεμία– προβλέπεται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μείωση -12,4% και -39% του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κερδοφορίας (Ebtda), αντίστοιχα.

Η ρευστότητά τους υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

Κομισιόν για Ελλάδα: Ύφεση 9% φέτος – «Ψαλιδίζονται» οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς το χειρότερο τις οικονομικές προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει στις 6 Μαΐου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου, ενώ κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το συντομότερο την πρόταση της για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος ωστόσο περιορίζει δραστικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του χρόνου, η οποία σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Μαΐου δεν θα είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, για την οικονομία της Ευρωζώνης η Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης το 8,7% από 7,7% που προέβλεπε το Μάιο. Για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, η οποία όμως είναι μικρότερο από το 6,3% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου.

Σχετικά με την Ελλάδα η ύφεση φέτος θα είναι 9%, ελαφρώς μικρότερη από την πρόβλεψη του Μαΐου που ήταν 9,7%. Το 2021 η ελληνική οικονομία θα ανταπτυχθεί με ρυθμό 6,0% από 7,9% που προέβλεπε το Μάιο.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Χειρότερη επίδοση από τη χώρα μας θα έχουν φέτος τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης, η Ιταλία με υποχώρηση του ΑΕΠ 11,2% η Ισπανία με 10,9%, η Γαλλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 9,8%.