To σενάριο που προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη και είναι κακός οιωνός για τον υπόλοιπο κόσμο

To σενάριο που προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη και είναι κακός οιωνός για τον υπόλοιπο κόσμο
epa06860061 German Chancellor Angela Merkel sits on the government bench during a session of the German parliament Bundestag in Berlin, Germany, 03 July 2018. Members of the German Bundestag discuss about Budget Act 2018, Finance, Traffic and digital infrastructure and Environment among others. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυτή της Γερμανίας, διολισθαίνει σε ύφεση και όλοι περιμένουν τις κινήσεις της καγκελαρίας.

Η γερμανική οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση στο τρέχον τρίμηνο, ανέφερε το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), με το ίδιο να περικόπτει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, λόγω των εμπορικών διαφωνιών και της αβεβαιότητας του Brexit.

Το Ινστιτούτο IfW τόνισε πως ανέμενε η γερμανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο γ΄ τρίμηνο, μετά από τη συρρίκνωση 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο. Που σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας θα συμπληρώσει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης και άρα θα βρεθεί και τυπικά πια σε ύφεση. Το Ινστιτούτο επίσης περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη συνολικά το 2019 της γερμανικής οικονομίας, στο 0,4% από το 0,6% προηγουμένως, και αναμένει ανάπτυξη 1% για το 2020, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,6%.

Οι λόγοι που επικαλείται το Kiel είναι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το Brexit. Εξάλλου είναι γεγονός ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, καθώς η βιομηχανία -πλην του κατασκευαστικού τομέα- είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή και εξαγωγή αγαθών όπως αυτοκίνητα, μηχανολογικά εργαλεία και χημικά και συνεισφέρει το 23,5% του γερμανικού ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) για πρώτη φορά στα χρονικά συντάχθηκε με όσους ζητούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, ασκώντας στην ουσία έντονη πίεση στην Γερμανίδα Καγκελάριο να εγκαταλείψει την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

«Παράθυρο» για μια τέτοια πολιτική έχει αφήσει ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, προκαλώντας μάλλον «αλλεργία» στον προκάτοχό του Β. Σόιμπλε. Η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση διοχετεύοντας «πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ» στην οικονομία, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Μιλώντας σε βουλευτές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, την Bundestag, ο Σολτς δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει θέσει τα θεμέλια με τον σταθερό δημοσιονομικό σχεδιασμό του και την πολιτική του για τη μη ανάληψη νέου χρέους προκειμένου να πετύχει περισσότερα εάν ξεσπάσει μια κρίση.

Η ίδια η Μέρκελ είχε παραδεχθεί τότε ότι η χώρα οδεύει σε μια δύσκολη φάση και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντιδράσει ανάλογα της κατάστασης που θα διαμορφωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει προσεκτικά την εξέλιξη της οικονομίας και το τρίτο τρίμηνο και θα πράξει ότι είναι αναγκαίο, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Τώρα που τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου δείχνουν και τυπικά πια ότι η χώρα περνάει σε ύφεση, μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις της Μέρκελ.

Τα προβλήματα της Γερμανίας, αλλά και της Κίνας είναι κακός οιωνός για τον υπόλοιπο Κόσμο, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου των δύο χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο.

Τα αυτοκίνητα, το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Γερμανίας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παράπλευρης απώλειας του ευρύτερου εμπορικού πολέμου. Το 1/3 του τζίρου των γερμανικών κολοσσών Volkswagen, Daimler και BMW προέρχεται από την Κίνα, όπου οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώνονται μετά από χρόνια εκρηκτικής ανόδου. Σημαντικός παράγοντας της πτώσης θεωρείται το μπαράζ των εμπορικών απειλών που τρομάζουν τους κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι αποφεύγουν τα ακριβά είδη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας ήταν οι χειρότερες από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης το δεύτερο τέταρτο του 2019 – γεγονός που χαρακτηρίζεται «ντροπή» για το Βερολίνο, το οποίο επί χρόνια υποδεικνύει στους ευρωπαίους εταίρους του πώς να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους…