Το συγκλονιστικό στοιχείο για τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου των νέων Αμερικάνων

Το συγκλονιστικό στοιχείο για τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου των νέων Αμερικάνων

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να δώσει μια πρακτική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

Ο αριθμός των Αμερικανών νέων και εφήβων που σκέφτονται ή αποπειρώνται την αυτοκτονία αυξήθηκε ραγδαία μεταξύ του 2008 και του 2015, σύμφωνα με μια ανάλυση των νοσοκομειακών δεδομένων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics. Η ανησυχητική αύξηση αφορά κυρίως κορίτσια, και ο αυτοκτονικός ιδεασμός ή ακόμα και οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

«Οι συναντήσεις για αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες στα νοσοκομεία παίδων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σταδιακά από το 2008 μέχρι το 2015», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Οι αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε όλο το ηλικιακό φάσμα, με επαναλαμβανόμενα εποχιακά μοτίβα που παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα τιμολόγησης των νοσοκομείων για να ελέγξουν τις τάσεις στις αυτοκτονίες εφήβων τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2008, το 0,66% των επισκέψεων ανάμεσα στα 31 νοσοκομεία παίδων σχετίζονταν με την αυτοκτονία. Όμως, το 2015 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί κατά 1,82%. Επομένως, το τριπλάσιο ποσοστό. Οι νέοι Αμερικανοί ηλικίας 15 με 17 βίωσαν την πιο σημαντική αύξηση, όπως και τα κορίτσια, και οι αυτοκτονικοί ιδεασμοί και απόπειρες κορυφώθηκαν την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ ήταν πτωτικοί το καλοκαίρι.

Δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο οι έφηβοι σκέφτονται την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό. Αλλά η νέα μελέτη προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία ότι ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τους εφήβους.

Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) βρήκαν ότι υπάρχουν «1.537 αυτοκτονίες ανδρών και 524 γυναικών, ηλικίας 15-19 ετών» το 2015, κάτι που καταδεικνύει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η αυτοκτονία είναι συνήθως η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων Αμερικανών, αλλά το 2016 ανέβηκε στη δεύτερη θέση.