Το συναισθηματικό γράμμα του μαύρου CEO της Tapestry για τον Τζορτζ Φλόιντ: «Τα μάτια μου γεμίζουνε με δάκρυα»

Το συναισθηματικό γράμμα του μαύρου CEO της Tapestry για τον Τζορτζ Φλόιντ: «Τα μάτια μου γεμίζουνε με δάκρυα»
Demonstrators during a rally in Paris, France, on June 2020, protesting against the police violence and the death of George Floyd. Floyd died May 25 after being restrained by Minneapolis police. (Photo by Adnan Farzat/NurPhoto) Photo: AFP
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tapestry λέει δυναμικά πως «η μαύρη ζωή έχει σημασία» σε μια συναισθηματική δημοσίευση.  

του Phil Wahba

Ως ένα από τα τέσσερα διευθυντικά στελέχη εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα του Fortune 500 και είναι μαύροι, ο Jide Zeitlin απέρριψε τον σοβαρό αλλά ασφαλή τόνο που παρατηρήθηκε σε πολλές εταιρικές δηλώσεις σχετικά με την αναταραχή του Σαββατοκύριακου, προσφέροντας αντ’ αυτού μια ωμή, ειλικρινή αξιολόγηση του προβλήματος του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Zeitlin, διευθύνων σύμβουλος από τον Σεπτέμβριο της Tapestry, της μητρικής εταιρείας των Coach και Kate Spade, είπε σε μια εκτενή δημοσίευση του στο LinkedIn τη Δευτέρα ότι του είχε πάρει αρκετές προσπάθειες να γράψει το σημείωμα λόγω του πόσο άμεσα αισθανόταν το ζήτημα της φυλετικής δυσαρμονίας.

«Κάθισα αρκετές φορές για να γράψω αυτό το γράμμα, αλλά σταματούσα κάθε φορά. Τα μάτια μου γεμίζουν με δάκρυα. Αυτό είναι επί προσωπικού. Κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, αυτήν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας ζωής γεμάτης από φλεγόμενα καλοκαίρια δυσαρέσκειας», έγραψε ο Zeitlin. Αυτό περιελάμβανε την εποχή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 που ως πτυχιούχος του Harvard Business School εργάστηκε στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής για να βοηθήσει τους μαύρους ανθρακωρύχους και να δει από πρώτο χέρι την καταστολή των δικαιωμάτων των μαύρων.

«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα παράθυρα και τις τσάντες μας, αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τους George Floyd, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Eric Garner, Trayvon Martin, Emmett Till και πάρα πολλούς άλλους. Κάθε μία από αυτές τις μαύρες ζωές έχει σημασία», έγραψε ο Zeitlin για τα μαύρα θύματα αστυνομικής βίας και ρατσισμού από τα χέρια συμπολιτών του κατά τη διάρκεια δεκαετιών.

Στην ανάρτησή του, σημείωσε ότι δύο από τις πιο πρόσφατες τρομερές περιπτώσεις ρατσισμού είχαν συμβεί στη Μινεσότα και τη Νέα Υόρκη – απόδειξη ότι είναι μέρος ενός «αμερικανικού αφηγήματος» που δεν περιορίζεται σε καμία περιοχή.

Τελικά, είπε, οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να προχωρήσουν έως ότου η χώρα φτάσει σε πλήρη ισότητα και ένταξη. Αναφερόμενος στα εμπορικά σήματα της Tapestry, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την Stuart Weitzman, είπε ότι όλες ιδρύθηκαν στη Νέα Υόρκη και διαμορφώθηκαν από την ποικιλομορφία αυτής της πόλης και την «τυχαία συνένωση διαφορετικών ανθρώπων και ιδεών», κάτι που χρειάζεται ολόκληρη η χώρα.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε εάν το ιδανικό που λέγεται Αμερική δεν πετύχει, συμπεριλαμβάνοντας τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε ταλαντούχους συναδέλφους. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε όμορφα και λειτουργικά προϊόντα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε αυθεντικά με καταναλωτές σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Zeitlin.